Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ambitionen var fler lokala matleverantörer"

Matupphandlingen till sex Dalakommuner är fortfarande en het fråga. Det blir nästan ingen lokal mat i skolor, förskolor och äldreboenden. De tjänstemän i Borlänge som gjort upphandlingen har kritiserats. En av de starkaste kritikerna Gagnefs kommunalråd Sofia Jarl mildrar nu sin kritik samtidigt som de som skött upphandlingen bemöter kritiken.

Falun, Borlänge, Ludvika, Smedjebacken, Säter och Gagnef har gjort en gemensam upphandling av livsmedel. Resultatet blev färre lokala leverantörer, få hade ens lämnat anbud. Det handlar om mat för 55,5 miljoner kronor årligen. Vinnarna blev två stora grossistföretag Menigo och Servera
Kritiken blev massiv.
Flera kommunalråd har beklagat att så få lokala leverantörer finns med. Sofia Jarl (C) gick längst och talade om att Gagnef skulle bryta sig ut och att tjänstemännen inte följt direktiven.
Det var Borlänge kommun som skötte hela upphandlingen.
I ett pressmeddelande berättar Borlänge kommun att arbetet för att öka andelen ekologiska livsmedel och lokala leverantörer pågått i många år, och samma ambitioner fanns när den gemensamma upphandlingen för sex kommuner gjordes.
Det har varit möjligt att lämna anbud på bara en del av den efterfrågade mängden på bland annat ekologiska grönsaker, köttfärs och potatis.
- Vid indelning i grupper av livsmedel har vi öppnat för så mycket konkurrens som möjligt, så att även de mindre företagen skulle kunna vara med om lämna anbud, säger Pia Sundell, upphandlar Borlänge kommun.
I arbetsgruppen för upphandling har kommunerna kostansvariga och upphandlare deltagit.
Faluns och Säters kommunalråd Jonny Gahnshag och Abbe Ronsten både (S) har uttryckt besvikelse över att upphandlingen inte gav fler lokala leverantörer och vill för framtiden försöka komma längre i den ambitionen. Gagnefs Sofia Jarl (C) har nu också mildrat den första kritiken av tjänstemännen.
- Vi måste samlas för att diskutera dessa frågor gemensamt i de sex kommunerna. Jag tror att vi kan komma mycket längre, säger hon.
Hon tycker att kommunerna ska sluta upphandla alla livsmedel på en gång. Hon menar att det innebär att de stora grossisterna kan lägga sig lågt på de varor som har konkurrens och högra på andra varor.
- Vi kan sprida upphandlingen och begära anbud på till exempel bara ägg, utan att berätta när och hur man ska upphandla andra varugrupper. Då borde vi få fler anbud och lokala leverantörer kan vara med och konkurrera.
Hon tror inte att det skulle bli dyrare för kommunerna.

EVA HÖGKVIST
023-475 92
eva.hogkvist@daladem.se