Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansen kan dröja

Nattambulansen i Rättvik kan komma att flyttas till Leksand. Responstiden, tiden från larm till att ambulansen kommer fram, har ökat i kommunen.
Räddningschef Rune Daniels anser inte att förslaget om enbart dag-ambulans i Rättvik är acceptabelt.

Vårdförbundet och Landstinget Dalarna förhandlar om ett nytt arbetstidsavtal som bland annat omfattar förslag om lagstadgad rätt till raster. För att klara frågan om lagstadgad rätt till raster har flera förslag om förändring av ambulansens verksamhet lagts fram i en konsekvensanalys som presenterats för landstingspolitikerna och länssamverkan för ambulanssjukvården.

I analysen finns bland annat ett förslag att flytta natt­ambulansresursen från Rättvik till Leksand. Rättvik får då ambulansresurs enbart dagtid. Samtidigt visar statistik från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting att responstiden, tiden från det att en person ringt SOS till att ambulansen är på plats blir allt längre.

För Rättviks del var den tiden, responstid 2012 i genomsnitt, mediantiden, 15,5 minuter. År 2009 låg mediantiden på 10,8 minuter. Att responstiden ökar är något som är ett faktum över hela landet, men räddningschef Rune Daniels anser ändå är skrämmande.
– Det är inte bra, men så här är det. På natten blir det längre väntetid och det kommer att avspeglas i responstiden. Det är fruktansvärt och 15 minuter är oerhört lång tid när någon håller på att dö eller när det brinner, säger Runde Daniels.

På Räddningstjänsten i Rättvik har många personer fått utbildning i hjärt-lungräddning, vilket räddar liv, men alla klarar inte att göra hjärt- lungräddning när en anhörig är drabbad.
– Många blir paralyserade vilket är naturligt, då är det bra att någon annan kommer. I väntan på ambulans kallar vi Räddningstjänstens insats där vi bland annat ger hjärt- lungräddning med defibrillator. Vi kommer att utbilda personer i byar som eventuellt kan komma att larmas via SMS.

Katarina Cham/DT
katarina.cham@dt.se