Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanshelikopter ska finnas i länet 2016

En ambulanshelikopter ska vara igång i Landstinget Dalarna sommaren 2016. En investering på 63 miljoner för själva helikoptern och en årlig driftkostnad på cirka 23 miljoner för personal, lokaler och utrustning

– 25 liv om året kan räddas. Vi kommer att kunna nå våra invånare inom 30 minuter vid akuta sjukdomsfall. Det gör vi inte i norra Dalarna i dag, säger Ingalill Persson, S-landstingsråd, som pekar på att helikoptern kan rycka ut på allt från skallskador och hjärtstopp till stora trauman.

Helikopterns bas blir Mora flygplats. Landningsplatser kommer att finnas vid Mora och Falu lasarett. Helikopterbasen blir bemannad dygnet runt med en pilot, en andrepilot som är anestesisjuksköterska och en narkosläkare. De kommer också att vara ett medicinskt stöd för vägambulanserna. Helikoptern ska inte ersätta vägambulanserna utan vara ett komplement, betonar hon.
Det innebär att ambulanshelikoptern kommer att avlasta vägambulanser som blir mer tillgängliga.
– En ambulanshelikopter har varit på tal länge och nu har vi kommit till skott, säger Gunnar Barke, S-landstingsråd när S, V och MP presenterade sina budgetprioriteringar 2014.
Värmland startar sin ambulanshelikopterverksamhet redan 2015 och Landstinget Dalarna får nu köpa en helikopter på samma villkor. S, V och MP som säger ja till helikoptersatsning är i majoritet i landstinget även om det formella beslutet tas i landstingsstyrelse och landstingsfullmäktige.

Ett budgeterat överskott på 128 miljoner beräknas 2014. Efter flera års besparingar, säger Ingalill Persson (S) som samtidigt betonar att ”en stor återhållsamhet” gäller även i fortsättningen.
Det ackumulerade underskottet – minus som lagrats till och med 2012 på 932 miljoner – ska återställas senast 2017.
Ann-Catrin Lofvars (MP) pekar på satsningar på personal där sjuksköterskor får tio procent i löneökning 2012-14. ”Mest i Sverige” betonar Ingalill Persson (S) som slår fast att Landstinget Dalarna ska klättra upp från mitten till den övre halvan bland landets landsting,
Sten G Johansson (V) betonar att 150 miljoner ska satsas ytterligare på vården varje år för att minska trycket på de stora klinikerna och klara vårdgarantin nästa år.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se

S+V+MP-majoritetens budgetsatsningar

Kösatsningen fortsätter med totalt 50 miljoner om året.
Det blir gratis preventivmedel - allt från kondomer till p-piller - totalt fyra miljoner.
Äldre svårt sjuka - multisjuka - ska kunna läggas in direkt på en vårdavdelning eller få vård hemma, ett uppdrag till landstingsdirektören.
En nationell satsning på missbruks- och beroendevården genomförs där landstinget och kommunerna ska samarbeta. Tre miljoner avsätts för att landstinget ska dra igång den.  
Åtta palliativa vårdplatser för specialistsjukvård inrättas på Falu lasarett för patienter i livets slutskede. En satsning på 15 miljoner 2014 .  
Totalt avsätts 40 miljoner framförallt för lönestrategiska satsningar, palliativa vårdplatser och ett nytt patienthotell.
Fler specialistsjuksköterskor utbildas, 30 personer är redan igång, det innebär en satsning på sex miljoner som fortsätter.
Landstinget drar igång en egen utbildning i samarbete med Högskolan Dalarna för undersköterskor som vill bli sjuksköterskor.  
12 miljoner 2012-14  tillförs vårdcentralerna för att förstärka omhändertagandet av barn och unga.
11 miljoner satsar på målet att få en distriktsläkare på 1 500 patienter.  
En miljon satsas på vårdcentraler som initiativ till en familjecentral.
Skattesatsen är oförändrad på 11,16 kronor. Hela landstingets omslutning är drygt sju miljarder.