Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanshelikoptern får vänta efter röstdramatik

Ambulanshelikoptern som ska serva hela Dalarna blev redskap för en politisk prestigekamp under tisdagens landstingsfullmäktige. Alla vill ha helikopter, men på olika sätt.

Att landstingets vänstermajoritet och oppositionshögern skulle tycka olika var ingen sensation. Däremot var alla mer eller mindre överens om att Dalarna behöver en egen ambulanshelikopter. Den långdragna debatten handlade därför i stället nästan uteslutande om pengar och om vem som skulle stå för driften.

Majoritetens förslag går ut på att driften sker i landstingets regi medan oppositionen tryckte på att en privat entreprenör bör sköta ambulanshelikopteruppdraget. Utredningen bakom förslaget om helikopter fick svidande kritik från flera oppositionspolitiker. Inte minst för att entreprenörsalternativet inte lyfts fram.
– Entreprenad är bättre. Det blir ett jämnare kassaflöde. För det handlar inte bara om driftskostnad, utan också om ansvar för serviceverksamhet. Det är stora kostnader, sa Jan Wiklund (m).

Bo Brännström (fp) tog i lite extra och hänvisade till tv-programmet Lyxfällan när han ville illustrera majoritetens påstådda slösaktighet i helikoptersatsningen.
– Det är som om de tar ett SMS-lån. Vi hamnar hela tiden på minus och det kommer att sluta med stafettläkare som kostar 30 000 kronor per dygn.
Men trots oppositionens offensiva nedsabling av majoritetens helikoptersatsning så yrkade inte någon oppositionspolitiker på avslag. Ingen var uttalat emot ambulanshelikoptern. I stället krävde man återremittering av ärendet vilket fick landstingsstyrelsens ordförande Ingalill Persson att höja rösten. Kravet på återremittering kräver bara en tredjedels majoritet för att gå igenom.
– Varför yrkar ni inte på avslag? Ni har ju argumenterat emot det här hela tiden.

Majoritetens främsta argument i debatten för en ambulanshelikopter i egen regi var att det skulle ge en jämlikare vårdtillgänglighet. Dessutom anser man att behovet är stort med tanke på hur många turister som rör sig i de mer glesbefolkade delarna av länet, där vägarna dessutom är i dåligt skick.
Noterbart är att oppositionen var splittrad i frågan. Centerföreträdare uttalade sig för majoritetens förslag. Dalarnas sjukvårdsparti var splittrat. En talare var för och en annan ville återremittera.

Efter en lång debatt blev röstsiffrorna 51 ledamöter för och 32 emot majoritetens förslag. Det betyder att de som krävde återremittering fick sin vilja igenom, eftersom de bara behövde en tredjedel (28) av rösterna.

John Leander
john.leander@daladem.se