Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amir praktiserade med målning i Vika kyrka

Den som vill få arbete efter skolan bör kanske välja en praktisk skola. 76 procent av eleverna som slutar Praktiska gymnasiet i Falun får arbete direkt.
– Vi är bästa skolan i Sverige vad gäller detta, säger skolans rektor Carolina Browall.

På Praktiska gymnasiet finns fem program med sammanlagt 100 studerande elever. Här finns olika yrkesprogram med gymnasial lärling.
– Liten skola men med stor gemenskap, säger rektor Carolina Browall.
Skolan öppnade 2005 och sedan 2009 är Carolina rektor.

Ofta får elever vara ute och praktisera på olika arbetsplatser. En som varit ute på ett specialuppdrag är Amir Naseri, som ursprungligen kommer från Afganistan.
Han har en stor konstnärlig ådra så när vissa målningar skulle göras i Vika kyrka gick uppdraget till honom. Själv går han Bygg & Anläggningsgymnasiet.
– Jag tycker det har gått jättebra, säger han efter målaruppdraget där han hjälpt Miljonären Måleri med den här uppgiften.

Arbetet i kyrkan har bestått i att med gammal målarteknik måla upp 10 små luckor i en nybyggd inredning och se till att de smälter in i redan befintlig miljön. Amir och hans målerilärare Tommy Olsson fick först ta fram ”rätt” färg innan målningen kunde börja.
Av resultatet att döma blev både färg och målning nära originalet med de luckor som sitter vid ingången till bänkarna.
Vika kyrka är från 1400-talet och det kan vara svårt att veta när de här målningarna först gjordes.

Praktiska skolan i Falun är bäst i landet vad gäller att eleverna får arbete efter avslutad skolgång. Redan har Miljonären erbjudit, eller kommer att erbjuda, Amir arbete efter skolan.
– Många företagare är här och försöker få loss elever innan de slutat skolan, säger Carolina Browall.
Hon tycker det är viktigt att eleverna först avslutar skolan innan de börjar arbeta.
Nu har det visat sig att 76 procent av eleverna får arbete direkt efter skolan medan 15 procent fortsätter med högskolestudier.
– Många gamla elever blir också handledare för våra elever, säger hon.
Just Amir Naseri har hittills lyckats bra och kallas redan för ”konstnären”. Han har alltid varit intresserad av målning och målar även tavlor. Inne på skolan sitter en väggmålning han gjort för de som ska in på frisöravdelning.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se