Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Än finns chans till gratis kollektivtrafik

Falu kommunfullmäktige hade i torsdags i stort sett bara att klubba igenom kommunstyrelsens förslag att gratis kollektivtrafik ska vi inte ha i kommunen på grund av kostnaderna på 29 miljoner kronor.
Men så dök medborgarförslagets skapare av gratis kollektivtrafik, Maj Ardesjö, upp och ställde det förväntade beslutet på kant, så nu finns fortfarande chansen till gratis kollektivtrafik i Falun.

– Hon gjorde en jättebra föredragning och är värd att få det här prövat i en noggrannare utredning, säger Trafik- och fritidsnämndens ordförande Jonas Lennerthson.
– Men jag vill inte påstå att vi gjort en bristfällig utredning, utan det uppdrag vi fick på Trafik och fritid var att utreda intäkter och utgifter och ingenting annat.
Maj Ardesjö visade på flera exempel där man har gratis kollektivtrafik som exempelvis, estländska Tallinn och Göteborg. Dessutom Avesta som ligger närmast till hands att jämföra med Falun.
– Jag kan inte förstå hur man kan fatta så viktiga beslut på så vaga grunder, jag önskar mig en ny och bättre utredning, sa Ardesjö, på fullmäktigemötet

Avesta har för närvarande gratis kollektivtrafik på försök, men där har det visat på en hel del avigsidor, att bussarna används som värmestugor, att resenärer inte får plats när bussen kommer och kanske det allra viktigaste, arbetsmiljön för chaufförerna har blivit klart försämrad med bland annat stressigare arbetspass.
– Det har visat sig ha en baksida, men de problemen får man i så fall hantera när de kommer. Det ska inte vara ett skäl till att stoppa gratis busstrafik, så nu får vi utreda det här grundligare och återkomma i ärendet. Det finns ju trots allt en hel del att ta med sig från den tidigare utredningen, så allt behöver vi inte gå igenom en gång till. Vi får se när protokollet kommer vad vi ska utreda, säger Lennerthson.

Den här punkten tog en hel timme att debattera på fullmäktigemötet och bland annat tyckte Falupartiets Kjell Hjorth att när man ändå ska utreda på nytt så ska krav på avstånd till skolan avskaffas.
– I Aspeboda där jag bor kommer först bussen med de mest långväga eleverna och i ett pärlband efteråt kommer flera kallstartade bilar med elever som inte uppfyller kilometergränsen. Av miljöskäl borde de också få åka med bussen, säger Hjorth.
Utredningen ska vara klar före nästa mandatperiod.
– Vi får se om vi hinner, det är ett jättejobb som ska göras, säger Jonas Lennerthson.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se