Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Ahlgren tycks leva i en egen värld

I en tid när:

 Dalarnas landsbygdskommuner, utanför Falun-Borlänge, tappat ca 2 500 personer sedan 2006. Det motsvarar befolkningen i Mockfjärd och Dala Floda tillsammans.
 Merparten av landets landsbygdskommuner utarmas på jobb, befolkning och resurser.
 Anslagen till landets nya högskolor, däribland Högskolan Dalarna, kraftigt trappas ned till fördel för storstädernas gamla universitet.
 När regeringen låtit merparten av den statliga servicen försvinna eller försämras på landsbygden.
 När de regionala klyftorna vidgas genom att nästan all väsentlig infrastruktur hamnar i, omkring och mellan de tre stora orterna i söder, påstår Anders Ahlgren (i DD 28.8) att det är lätt att hitta insatser som alliansregeringen gjort för landsbygden sedan 2006 och givit exempel på udda, delvis osäkra och relativt marginella satsningar i Dalarna.

Jag skulle uppskatta om ansvariga politiker och riksdagsledamöter någon gång rakt upp och ned kunde erkänna att viktiga satsningar uteblivit eller också slagit fel under den period man själv haft makten – i egen regi eller tillsammans med koalitionspartier.

Faktum är ju att:
 Landsbygdens kommuner varje månad håller på att dräneras på service, skattekraft och befolkning.
 Sittande regering avstått från att justera och öka skatteutjämningsmedlen till landsbygdens många utsatta kommuner.
 Alliansen i Riksdagen avstått från att lägga fram ett av kommunerna önskat förslag om ett servicecentrum i varje kommun.
 Nästan alla medel till vägar och järnvägar hamnar utanför landsbygden.

Anders Ahlgren tycks leva i en egen värld där allting verkar perfekt och där andras sakliga kritik stämplas som floskler.
Är det också en floskel att påpeka att 120 miljoner till upprustning av Dalabanan, där en väl fungerande järnväg kanske kräver 3 miljarder i investeringar, enbart hindrar en försämring av trafiken och banan?
Är det en floskel att påstå att satsningen på E16 hittills enbart lett till att vägen ifråga fått nya skyltar men i stora delar är landets sämsta europaväg? Är det floskelargument när jag påpekar att Högskolan Dalarna har tvingats minska personalen och ta bort undervisningsämnen tack vare att pengar omfördelats från landsbygdens nya högskolor till storstädernas universitet?

Vänsterpartiet har under de senaste åren mer och mer prioriterat landsbygdsfrågorna eftersom vi menar att Sveriges olika regioner hör ihop och måste stödja varandra för att vi skall uppnå ett hållbart samhälle. Vi har inte bara tagit fram ett ambitiöst och brett landsbygdsprogram utan även sedan flera år tillbaka bl a arbetat enträget med att försöka utveckla sparbanksrörelsen på landsbygden för att stödja småföretagens krav på bättre och större krediter.

Vi har föreslagit stora satsningar på vägar, järnvägar och IT-system på landsbygden och förordat ett brett utvecklingssamarbete med gränskommuner och grannregioner i Norge och Finland.
Om Anders Ahlgren delar vår bild av landsbygdens stora eftersatta behov är han välkommen att stödja våra förslag i Riksdagen och kommunerna i Dalarna.

Om vi kan bemöta varandras argument på ett sakligt sätt ökar möjligheterna att få den politiska uppbackning som landsbygden kräver.

Kajsa Fredholm,
vänsterpartiet Leksand, Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel