Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Norén: Kulturen behöver inte ursäkta sig

Landstingspolitikernas föreslagna nedskärningar på kulturområdet gör att Dalasinfoniettan kommer att upphöra att existera i nuvarande form inom bara ett par år. Det skriver Anders Norén, företrädare för musikerna i Dalasinfoniettan.

Kultur är ett mål medan ekonomi är ett medel. Bakom uttalandet står Lars Strannegård, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Hur blir det då när kulturen blir ett medel för att rädda en sviktande landstingsekonomi?

Med anledning av den senaste tidens debatt, sparförslag och skriverier kring Landstinget Dalarnas ekonomiska situation, och de kulturpolitiska vindar som för tillfället blåser, känner vi musiker i Dalasinfoniettan att det är dags att belysa vår roll i samhället och vilka konsekvenser det får för den professionella kulturen då redan små medel minskar ytterligare.

Ekonomisk tillväxt och effektiviseringar är aldrig mål i sig, utan enbart medel för att uppnå ett rikare liv. I en allt snabbare värld där balans och eftertanke får ge vika för hets och stress, behövs kulturen mer än någonsin.

LÄS ÄVEN: Kulturell nedrustning i Dalarna

Låt oss se på Dalasinfoniettans betydelse för Dalarna som region. Dalasinfoniettan är Dalarnas egen professionella orkester. Vi erbjuder alltid våra konserter till Dalarnas samtliga kommuner. Vi ger konserter för alla musikälskare, oavsett genre.

Vi gör större samarbeten med andra arrangörer och institutioner och stöttar den övriga kultursektorn i Dalarna. Vi satsar stort på våra skolkonserter och att presentera kulturformen för barn och unga.

Orkesterns professionalism och höga kvalitet inspirerar unga musiker till en framtida musikkarriär.

Dalasinfoniettans spetskompetens bidrar också till Musikkonservatoriet Faluns höga kvalitet genom nära samarbeten som ger eleverna erfarenhet av en professionell arbetsmiljö.

Tillsammans med Borlänge musikskola arbetar vi med musikprojektet El Sistema som är en satsning på social integration och mångfald. El Sistema erbjuder kreativitet och musikalitet och blir en fast punkt i tillvaron för barn som lever i socialt utsatta områden. Orkestern och konstmusiken blir en grogrund för demokratisk skolning.

Musik i Dalarnas verksamhet har byggts upp under lång tid men kan raseras på ett ögonblick. En professionell orkesterverksamhet, med ett högt anseende nationellt och internationellt, är inget som byggs upp igen enkelt när landstingsekonomin återhämtar sig.

Konsekvensen av föreslagna nedskärningar gör att Dalasinfoniettan kommer att upphöra att existera i nuvarande form inom bara ett par år. Effekten av det blir en flykt av högutbildad arbetskraft och professionella musiker som söker sig bort från Dalarna för arbetsmöjligheter på annan ort.

LÄS ÄVEN: Kulturdebatt – Regeringen måste ta ansvar för regional kultur

Kulturarbetare, entreprenörer som till exempel hotell, restauranger, ljud- och ljusfirmor är bara några exempel på samarbetspartners som alla får minskad verksamhet. Studier från andra län visar också att ett rikt kulturliv gör länet mer attraktivt att bosätta sig i.

Trots redan små medel, frysta uppskrivningar och ökande kostnader har Musik i Dalarna skött ekonomin och verksamheten exemplariskt. En minskning av våra anslag gör en papperstiger av målen uppsatta i landstingets kulturplan för 2016-2018.

Vi ursäktar oss inte utan begär i stället höjda anslag för en ännu bättre verksamhet som når ut till ännu fler. Med en liten satsning från Landstinget Dalarna blir den kulturella effekten i länet stor och vi kan fortsätta utveckla den professionella orkestermusiken i Dalarna. Dalasinfoniettan ska nå ut till ännu större publik och vi ska fortsätta att vara en angelägenhet för hela länet.

För Dalasinfoniettan

Ordförande SYMF avd. 27

Anders Norén