Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Angelägen utställning i Mora

Vi - Vi som kommit är en av de starkare utställningarna i Dalarna i sommar.

På Mora Kulturhus pågår en utställning med ögonkontakt. Kola Production och Janne Bäckmans porträtt-och textutställning "Vi - Vi som kommit" handlar om nyanlända; familjer och enskilda. Osentimentalt får betraktaren ta del av berättelser om varför man kommit till Sverige och Dalarna.

Stora fotografier till viss del med text talar till betraktaren. Krigets vardag speglar sig i människornas ansikten. När jag går genom dörrarna blir det nästan för mycket att ta in. Runt omkring oss finns personer idag som antingen själva har upplevt konflikter eller har ärvt dem av föräldrar eller släktingar.

Ledan, väntan, men även ett visst mått av glädje. Det ska mycket till innan barn slutar leka.

Och det finns en sak som alla människor som kommit till oss har gemensamt: Blicken. Det är inte bara rädslans blick, inte heller är det behovets blick. Det är förtvivlans blick.

Även om vi vet att det pågår fruktansvärda saker kan det gå så långt att vi inte reagerar längre. Ännu en båt sjunker på Medelhavet, ännu en tragisk historia. Till slut rycker vi på axlarna, vi orkar inte läsa mer om det, vi orkar inte höra mer om det på nyheterna. Den som överlevt, vad kan hon lära dig som tar livet för givet?

I programförklaringen till utställningen står bland annat: "Vi. Ett land utgörs av oss. Vi som bor här. Alldeles för ofta klumpas vi ihop till konstruerade grupper och läggs på egenskaper som vi kanske inte alls känner oss bekväma med. Det är då några av oss förvandlas till Dom. För tillsammans blir dom och du och jag just - vi.

Ledan, väntan, men även ett visst mått av glädje. Det ska mycket till innan barn slutar leka.

Utställningen "Vi - Vi som kommit" på Mora kulturhus är ytterst angelägen. Förutom möjligheten att uttrycka sig kan konsten fungera som ett sätt att mötas. Här har Kola Production, Janne Bäckman och våra nyanlända lyckats.

Fakta

Utställning

Vi - Vi som kommit

Mora Kulturhus

Av Kola Production och Janne Bäckman med stöd av Mora och Orsa kommuner

Pågår till och med 18 augusti