Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Angelica Andersson: Dags att fylla skåpen med lokalproducerat

Jag tror egentligen inte på att jag i ett kapitalistiskt system kan vara "en god konsument".

Systemet är liksom gjort för att jag ska misslyckas med det, hur medveten jag än försöker vara så är det både omöjligt att veta att varan jag köper har en schysst produktionskedja och att hålla koll på vad det är som egentligen är det bästa valet ur alla olika aspekter. Självklart kan individuella val hjälpa marknaden att ställa om och förändra utbudet på varor, det är väl det som hänt både med det ekologiska och det vegetariska utbudet de senaste åren.

Jag tror att efterfrågan visst är med att formar utbudet, men bara till viss del. Det är för många andra parametrar som omger handeln och marknaden för att det ska vara ett enkelt samband. Reklam, tullar, skatter, subventioner, konkurrens mellan branscher och företag komplicerar bilden av hur fria mina val egentligen är. Och transporter, förpackningar, märkningar och vad som frontas i butikerna styr hur medvetet och genomtänkt jag verkligen kan handla. Så länge jag agerar som konsument inom det kapitalistiska systemet så är jag låst mellan de dåliga valen och de sämre valen på något sätt. Det riktigt goda, rena, moraliska och enkla känns så himla långt bort.

Ändå försöker jag. Till dess att jag i större utsträckning kan producera det jag vill ha i vardagen är jag ju en del i marknadens spel och då vill jag ändå försöka göra det så bra som möjligt. Jag kikar efter märkningar, letar i butikerna efter det mest lokalproducerade och betalar gärna några kronor mer för det. Försöker tänka på att inte köpa förpackade produkter om det går att undvika och gör val utifrån min moraliska kompass i så stor utsträckning som möjligt. Absolut värt att betala mer för bättre grejer när jag nu är i en position att jag har råd med det, så tänker jag ofta.

Och visst upplever jag också att det blir lättare och lättare att göra bättre val. Inte nog med att handeln har börjat fatta att det finns ett intresse hos en viss grupp konsumenter dessutom hjälps likasinnade åt att hitta de bästa erbjudandena och möjligheterna.

Läser man på lite så finns det typ hur mycket som helst som produceras här i södra Dalarna

Häromveckan blev jag inbjuden till en Facebookgrupp för Borlänge och Falun där en hel drös lokala handlare och producenter tar beställningar på varor som de sen levererar för upphämtning på olika utlämningsställen. Genialiskt! Jag kan då både läsa mer om producenten, ha direktkontakt med densamma, endast köpa det jag behöver direkt från dem utan mellanhänder och vara säker på att det kommer från min nära omgivning. Det är så smart?!

Jag blir väldigt glad och tacksam att denna typ av initiativ finns. Och ju mer jag är uppmärksam och letar efter lokalt och hållbart producerat så inser jag att det faktiskt finns en hel del här i krokarna. Sådant som fina restauranger, bagerier och hotell i storstäderna beställer och har på sina menyer kan vi liksom ha på köksbordet om vi vill bara för att vi bor nära.

Ett exempel är ute i krokarna mot Gustafs och Stora Skedvi. Det finns en sträcka där som är kantad av grymma mindre lokala producenter inom ett relativt litet avstånd.

Det är Sahlins Struts, Gustafs Bageri, Kulinariet, Skedvi bröd, Kanel och Kummin, Widichs fårgård och så vidare. Läser man på lite så finns det typ hur mycket som helst som produceras här i södra Dalarna. Det finns kafferosterier och cigarrer, öl och mejerier. Charkprodukter, bröd och kläder. Man kan alltså fylla sina skåp med lokalproducerat, bara man vill och har råd (!). Och om man vet vart man ska leta såklart. Men nu har en del stormarknader också börjat få ett bra lokalt utbud. Vissa specialiserar sig till och med på det och har det som sin försäljningsstrategi.

Så det är i alla fall kul, att för mig som försöker handla medvetet och genomtänkt, så finns det möjligheter att bidra till min lokala ekonomi och investera i mitt Community därigenom. Det går i linje med hur jag vill leva. Önskar bara att politiken och ekonomin främjade det i större utsträckning. För det är ju lite det jag menar, att det är så bakvänt på något vis; det som är lokalt producerat är dyrast och svårast att hitta. Borde det inte vara tvärtom?

I den här bakvända världen där man kan hitta på fakta och sprida falska nyheter känns det i och för sig inte så konstigt att det mest ologiska är det som händer. Och att allt ansvar läggs på individen fast det är systemet det är fel på.

Angelica Andersson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips