Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Angling efter gäddor på sportlovet

Elias Samdahl och Christoffer Carlsson hade dragit varsin gädda och Mattias Berg två när DD tittade till sportlovsaktiviteten anglings-fiske på Gårlången utanför Blötberget.

DD var med och väntade på ”klockan 9-gäddan”, som emellertid inte infann sig.
Så sportlovsgänget, tillsammans med ledarna Yvonne Wallin och Sven-Erik Johansson, drog sig istället upp till brasan på land och plockade fram korv att grilla.
En absolut fördel med angling är gott om tid att äta korv och fika.
– Har man tur får man springa lite också, säger Mattias.

Gänget hade kommit ut till badplatsen i Glaningen, promenerat drygt en kilometer över isen, borrat, satt ut och agnat (med mört) 18 angeldon till ungefär klockan 07.30.
– Ganska tjock is, 50 centimeter. Tur man har motorborr nuförtiden, säger Sven-Erik.

Hur stora gäddor väntade man?
– Ja, borren gör 250 millimeter stora hål..., skrattar han och Yvonne fyller i att hennes största anglings-gädda på just Gårlången vägde 8,6 kilo så hålbredden kan behövas.

Mitt i korvätande vippade ett angeldon plötsligt av och knallkorken sade ”pang!”. Yngsten, Elias, var snabbast de cirka 40 meterna ut till hålet där donets vippa vaggade.
Som ganska van anglare väntade Elias spänt på att reven skulle börja dras ut – så kan kunde göra ett mothugg.
Men ingen rev löpte ut. Ett falsknapp. Möjligen ett vindnapp.
– Eller en abborre som inte kunnat svälja mörten, spekulerar Elias.
Grängesfirren har nu haft två sportlovsaktiviteter. Till pimpeldagen kom hela 49 barn och med vuxna gick 90 korvar åt i ett nafs. Alla barn fick pris!
– Grängesfirren har fått 10 000 kronor i vindbonus av Stena för snurrurna i Ljungåsen. För pengarna har vi bestämt att göra ett ungdomsläger i sommar. Där vi ska lära ut vanligt mete, modernt mete och spinnfiske. Vi ska också övernatta. Från och med nu tar vi tacksamt emot intresseanmälningar, säger Yvonne Wallin.
– Fiske i en klubb ger himla bra gemenskap och är en härlig fritidssysselsättning.

Boo Ericsson