Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ångtåget tuffade runt igen

Annons

Under påsken har det gamla museitåget tagits ut och gjort turer med resenärer mellan Falun och Grycksbo.

Det hundra år gamla loket har fått ny eld och med godsfinka, ångfinka och tre passagerarvagnar letade sig ångtåget uppför järnvägen mot Grycksbo.
Många familjer passade på att ta sig en tur. De små barnen fascinerades av ångan som pyser ut både ur skorstenen och runt loket.
Inne i kupén är den gamla inredningen kvar. Men i ångfinkan eldas det med kol så att det blir varmt och skönt inne i vagnarna.
– Fyrtio kilometer i timmen, säger Göran Engqvist att tåget får åka på järnvägen till Grycksbo.

Han är lokförare i det gamla tåget. Det är som hobby, för i sitt arbete i vanliga fall är han lokförare.
– Det är samma krav och samma regelverk för att köra det gamla tåget som att köra de vanliga.
Dan Falk är med. Han har varit med i föreningen Gefle Dala Järnväg sedan den startade 1974.
I sommar ska spåret rivas upp så då får musei-tåget stå still. Till september då förhoppningsvis spåret är på plats igen, med en ny dragning.

Loket är tillverkat i Falun för hundra år sedan. Det väger 83 ton. På skylten på sidan av loket står det Statens Järnvägar, 1153 E, 1913. Tågpersonalen har eldat sedan klockan nio ett dygn innan tågturen så att tåget fått upp ångan och det är varmt inne i de tre vagnarna. Inne i ångfinkan eldar de med kol. Inne i loket likaså.
Finkan kallas de vagnarna som inte passagerarna åker i. Godsfinkan och i ångfinkan där en man står och eldar med stenkol. Skyfflar in kol i ugnen som man gjorde förr, innan tågbanorna blev elektriska.

Loket pyser och ångar och lokföraren drar i visslan innan tåget ska gå. Vid Grycksbo station gör tåget ett uppehåll. Resenärerna får gå ur och inne i stationen blir det då lite livat med människor som det förmodligen var en gång innan stationen lades ner. En minitågbana är utställd inne i stationen, där två unga killar har satt ihop banan och runt tuffar ett miniatyrtåg som ser ut som museitåget.
Sedan tuffar ångtåget tillbaka till Falun.
Många falubor stannade efter kanten av järnvägen. Vinkade år tågresenärerna, filmade eller tog upp sin kamera.
För många är det nostalgi. Men även många vuxna på tåget åkte ångtåg för första gången.

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se