Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhörigcentrum kvar i Kyrkvillan

Anhörigcentrum blir kvar i Kyrkvillan – i ett år.
– Vi arbetar och satsar för att utveckla både demensvården och ­anhörigcentrum, säger kommunens äldreomsorgschef Aina ­Gustavsson.

Kommunstyrelsen har – trots protester från berörda – beslutat att Kyrkvillan i Djurås ska säljas.
– Vi förstår oron och vill därför betona att vi är både stolta över och rädda om den fina verksamheten, förklarar äldreomsorgschefen.

Hon betonar att Anhörigcentrum i Kyrkvillan är en viktig del av anhörigstödet, som omfattar avlastning genom hjälp i hemmet, växelvård, dagverksamheter, en anhörig- och samtalsgrupp och anhörigutbildning.
– Vi är en av få kommuner som erbjuder och som uppmärksammats av socialdepartementet för servicen nattillsyn, vilket innebär att personer som vårdar sina anhöriga kan få hjälp så att de kan göra annat, exempelvis resa bort, berättar ­Aina Gustavsson och tillägger att dagverksamheten Rosengården under fjolåret hade totalt 2 289 dagbesök och 222 nattbesök.

Dessutom gavs 974 timmars avlösning i hemmet.
– Som chef är jag inte beredd att ha kvar verksamhet i äldre och dyra fastigheter på bekostnad av kvalitet. Vi ser därför över lokalkostnaderna och möjligheterna att samordna resurser i syfte att både effektivisera och förbättra verksamheten, säger Aina Gustavsson.
– Ett svårt jättepussel som förvaltningen lägger på ett bra sätt, berömmer Anki Enevoldsen (C), kommunstyrelseledamot med särskilt ansvar för sociala frågor.

För att få tid att lösa lokalfrågan mer permanent – i avvaktan på ett nytt modernt demenscentrum i Gagnef – blir Anhörigcentrum kvar i Kyrkvillan. För att nyttja villan effektivare och för att förbereda inför bygget av ett demensboende i Gagnef flyttas också hemtjänstens Gagnefsgrupp till villan.

Kent Olsson/DT