Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anita sålde huset och flyttade till en husvagn i stället

Annons

Trött på hus, lägenhet och många räkningar? Då kan husvagn kanske vara något. Anita Derstén sålde hus och hem för att bosätta sig på Lugnet camping.
- Många tänker villa eller lägenhet. Jag har tänkt lite annorlunda, säger hon.

Anita Derstén separerade från sin man för två år sedan. Med barnen utflyttade blev hon då själv kvar på gården i Bengtsheden. Det blev snabbt tydligt att nöjet med att bo i hus överskuggades av allt arbete som krävdes.
När hon dessutom lade till vad det kostade att bo på gården bestämde hon sig. Hon sålde allt och köpte en husvagn istället. Den 1 juli flyttade hon in.

1400 kr i månaden

- Hyran är hälften av vad det kostade bara att pendla de fem milen till jobbet som jag var tvungen att göra tidigare, säger Anita Derstén.
Husvagnsplatsen kostar henne totalt 1 400 kronor i månaden. Pengarna hon sparar på boendet tänker hon använda till att se världen. Resor till USA och Brasilien finns i planerna.
- Jag var framför allt trött på att ha så många räkningar att betala. Nu har jag bara en, säger Anita Derstén.

Frihet och kravlöshet

Det som lockade henne mest med att flytta till campingen var friheten och kravlösheten. Hon ville slippa måla om huset och klippa gräsmattan. Det enda som behövs göras nu är att rengöra husvagnstaket en gång om året.
Efter att ha tittat på olika campingplatser runt Falun föll plats 90 på Lugnet camping henne i smaken. Hon köpte en ny villavagn med tillhörande förtält. Vagnen utgör 22 kvadratmeters boyta och tältet ger henne ungefär lika mycket yta till.

Känns som semester

- Det är ett relativt centralt läge och eftersom min plats ligger i utkanten av campingen är det bra miljö för min hund också, säger Anita Derstén.
Hunden ifråga är en sexårig rottweiler vid namn Hugin som väger 56 kilo.
Hur tycker han det är att flytta från en gård till 22 kvadratmeter husvagn?
- Han hänger bara runt mig hela tiden ändå, så det spelar ingen större roll för honom. Jag ska sätta upp staket och golv utanför så att han kan vara där när han vill sedan, säger hon.
Hon säger att alla rutiner ändras när husvagnen utgör ens bostad. Efter två veckor känns det fortfarande som semester varje dag och allt går lite långsammare. Det finns till exempel ingen dusch, för det ändamålet får hon ta sig till campingens omklädningsrum.
- Men har man bott i hus, eldat med ved och dess-utom haft hund så är det inga problem, säger Anita Derstén.

Jul hos barnen

Barnen var först skeptiska till sin mammas val av bostad. Men hon säger att det förmodligen handlade om att hon sålde deras barndomshem. Nu har de accepterat att mamma bor på en campingplats. Men när det kommer till familjetraditionerna kommer det att krävas förändring.
- När det är dags för julfirande åker jag hem till barnen, nu har vi bytt kan man säga, säger Anita Derstén.

LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se