Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmälan kan återupptas

Att återuppta en anmälan sedan den blivit nedlagd är möjligt.

Det säger polisens presstalesman Bo Eriksson vid Polismyndigheten i Dalarna.

I det specifika ärendet om ”Anna” och hennes fall så säger Bo Eriksson att det är möjligt för en person, vars polisanmälan lagts ned, att återuppta anmälan.
– I det här fallet där polisen via sociala medier fått reda på att ett brott har begåtts så är polisen skyldig att ta upp en anmälan utan målsägandens samtycke. Det gäller vanligtvis den här typen av misshandelsfall, säger Eriksson. Eriksson säger också att om en person fått en anmälan nedlagd där man aktivt valt att inte medverka som målsäganden har man också rättigheten att i efterhand återuppta anmälan om man då vill medverka som målsäganden.

– I det första läget, där man inte medverkar som målsäganden, så har polisen ofta inte mycket att gå på. Om man återupptar anmälan så ska det inte vara några problem, säger Eriksson.
”Anna” dokumenterade sina skador på ett sjukhus och berättar att polisen valde att inte ta del av de dokumenterade foton som fanns.
– I det första läget så är sjukhusjournalerna bland det första man vill ta del av. Man frågar alltid om man får ta del av bilderna av målsäganden, men det handlar om hur allvarligt brottet anses vara, berättar Eriksson.

Eriksson säger att det hela måste handla om ett missförstånd.
– Om personen tar upp anmälan igen så tar man vanligtvis upp bilder och läkarutlåtanden.
Missförtroendet ”Anna” kände för en polis angående en tidigare anmälan ska inte inkräkta på framtida anmälningar.
– Hon har en rättighet att anmäla om hon anser att hon blivit felaktigt behandlad. Det har hon full rätt till och hon kan till exempel skicka en skrivelse angående den specifika händelsen till Polismyndigheten, säger Eriksson.

Eriksson säger också att han tycker att hon kan återuppta anmälan angående misshandeln.
– Jag kan bara säga att hon har rätten att anmäla igen och genom den återuppta den gamla anmälan, säger Bo Eriksson, pressinformatör på Polismyndigheten i Dalarna.


Christian Larsen