Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmäler polisen

Anders Martinsson, god man för två utvisningshotade pojkar, har polisanmält och JO-anmält gränspolisen.

ST har tidigare berättat om Viacheslav, 17 år, och Constantin, 8 år, som kom till Sverige 2009. Pappan har sedan dess utvisats och sitter i numera fängelse i Ryssland och mamman är försvunnen. Pojkarna är nu familjehemsplacerade hos Helene Kastberg i Njurunda. Brödernas gode man, Anders Martinsson, har polisanmält och JO-anmält gränspolisen i Gävle. Det var i samband med ett möte vid polisen som han anser att felaktigheter begåtts.

Han berättar att han kände sig tvingad att skriva under en delgivning som gällde ett så kallat uppsiktsbeslut.

– Jag hotades med att jag skulle förlora mina uppdrag som god man om jag inte skrev under, säger Anders.

Han reagerade också starkt på att pojkarna i och med uppsiktsbeslutet tvingas infinna sig på polisstationen två dagar i veckan. Willie Aflarenko, chef på gränspolisen i Gävleborg, menar dock att uppsiktsbeslutet var nödvändigt då pojkarna inte kom till ett avtalat möte.

– Vi har fått i uppgift att verkställa utvisningen och för att säkerställa resan vill vi veta var de är.

Han förklarar vidare att man hörsammat familjehemmets önskemål genom att Constantin ska infinna sig hos polisen efter skoltid i stället för på förmiddagen. Aflarenko vill inte uttala sig mer ingående i ärendet.

– Jag ska inte säga mer eftersom det kommit in en polisanmälan. Men det är vanligt att vi blir anmälda när det gäller känsliga ärenden.