Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Östlund är ny informationsansvarig på SSAB

Anna Östlund var höggravid när hon fick förfrågan om jobb på SSAB. Nu har hon tagit sig an utmaningen med att få informationen att flyta inom den nya organisationen.

Redan som 13-åring bestämde sig Anna Östlund för att hon skulle bli journalist. I slutet av 80-talet och början av 90-talet kunde vi bland annat återfinna henne på Dala-Demokraten.
Via journalistutbildning på Skurups folkhögskola och arbete på bland annat större morgon- och kvällstidningar blev hon projektutvecklare och skribent på Ericsson. På företagets multimediaredaktion fick hon upp ögonen för internkommunikation, något som hon fortfarande älskar att arbeta med.
Karriären i Stockholm tog fart. Men någonting saknades. Hon tröttnade på storstadslivet. En dag stod hon på tunnelbanan och tänkte "ska det vara så här i 35 år till?". Flytten gick tillbaka till rötterna och Borlänge. Idag bor hon i Hushagen, någon minut från jobbet.
För tre år sedan fick Anna dottern Rebecka, vars ankomst inte var planerad. I vintras separerade Anna och hennes man. Pappa tar hand om dottern två dagar i veckan, samt en helg i månaden. Resten av tiden har Anna hand om henne på egen hand, med hjälp av sina föräldrar.
- SSAB ser det som något positivt att de anställda har familj och ett liv utanför arbetet. På ett annat arbete hade det kanske inte ha gått, säger Anna.
Anna Östlund anställdes på SSAB i september 2008, direkt efter sin barnledighet. Tillfrågad när hon var höggravid. Men hon hade redan tidigare konsultat mot företaget. Som anställd på Confetti Reklambyrå AB togs hon in som redaktör för SSAB:s personaltidning: då Tunnplåten, idag går tidningen under namnet Steel!.
Förra året vikarierade Anna som ansvarig för internkommunikation på huvudkontoret i Stockholm. Ett lärorikt år där hon lärde sig mer om hur toppen på företaget resonerar.
Vid årsskiftet genomförde SSAB en omorganisation för att bli ett enat företag. Idag finns informationsansvariga i Luleå, Oxelösund och Borlänge, med chef i Stockholm. De svenska produktionsorterna, liksom de i Chicago och Shanghai, håller en tät kontakt där exempelvis telefonmöten är ett vanligt inslag. Anna Östlund är ansvarig för det redaktionella innehållet på företagets intranät Steelnet. Hon är även projektledare för den koncerngemensamma personaltidningen Steel!
- Jag gillar utmaningar, det har jag alltid gjort, säger hon.
LINNEA JOHANSSON