Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annelie och Patrik lever "westernliv" i egensnickrade sommarhuset

Paret Annelie Andersson och Patrik Suneson lever ett till synes vanligt liv i Timrå. Men så fort tillfälle ges åker de till sitt egensnickrade sommarhus i vilda västern-staden "Joce city" i Sörmland och lever sin dröm – i tidstypiska kläder som taget ur en westernfilm.

Mitt i den sörmländska skogen, rättare sagt i Björkvik utanför Katrineholm, står ett nytt semsterhem för makarna Annelie Andersson och Patrik Suneson.

– Vi har ett litet vilda västerninspirerat hus som gör sig perfekt i västernstaden i Björkvik. Vi köpte det i vintras och än så länge är det bara vi och ett hus till där.

I staden, som det kallas bland medlemmarna, finns ett uppbyggt område som har både saloon, butiker och restauranger. Och deras nya sommarbostad har de byggt alldeles själva.

– Vi byggde huset och herregud som vi har burit runt virke, skåp och hyllor till inredningen, tills vi såg hur vi skulle bygga det, säger Annlie och drar en lättnadens suck.

Vad som började med ett hattköp på High Chaparral i Småland, kom att bli en flera år lång förälskelse i en livsstil. Nu – åtta år senare – är de lika, om inte mer passionerade kring sin hobby; att lajva som västernmänniskor. Och med sitt lilla hus i Sörmland blir det inte mycket mer "howdy" än så här. Åtminstone inte i de svenska skogarna.

– Det var så varmt och vi blev tipsade att köpa varsin hatt och det var med den hatten det började, säger Annelie och skrattar.

Läs även: Dalarnas mest klickade fastigheter vecka 31

Så fort de kom innanför grindarna och fick uppleva parken blev de hänförda av dess miljö. En uppbyggt västernstad med salooner, cowboys med pistoler i hölstren, där knallskott flög till höger och vänster.

– Vi föll direkt för allt, det är så mycket vi, berättar Annelie och gestikulerar vitt och brett med armarna och maken Patrik instämmer.

Efter den varma sommardagen blev utflykter till High Chapparral i Småland ett återkommande inslag. För varje gång köpte de på sig mer saker och intresset, eller snarare passionen, var ett faktum.

Några år senare fick de höra om en västernstad som skulle byggas utanför Katrineholm. Staden kom att heta Joce City och när de fick nys om att man kunde hyra bostadsyta på området krävdes det inte många minuters fundering.

- Vi blev ju helt sålda på tanken och vi slog till direkt.

Läs också: Hemma hos Miriam Parkman är det färgstarkt och vintage som gäller: "Har en stor förkärlek för 50-talets Kalifornien"

Bygget av huset påbörjades i januari och i samråd med "stadsägarna" Jörgen och Cecilia knåpade de tillsammans ihop designen.

Huset är byggt i trä och har en stor altan med rustika stolar, ett rejält trähjul fastmonterat på väggen och den amerikanska flaggan hänger vajandes från den råa träfasaden. Men trots att det bara var månader sedan huset blev klart, har Annelie och Patrik redan hunnit smida nya planer.

PLUS-text: Villapriserna i Dalarna forsatt höga

– Vi ska bygga en större altan utanför och dekorera mer. Inuti är den inte särskilt västernliknande, det är mest på utsidan, säger Annelie.

Inne i huset ryms två sängar, ett garderobsskåp, köksdel med en liten matgrupp.

– Det ska kännas västern, så vi har inrett med lite spetsgardiner, trasmattor och rustika saker, berättar Annelie.

Det mesta av inredningen är köpt från datorn. Att tillsammans leta inspiration och planera hur bostaden ska se ut, tycker båda är roligt.

– Vi har köpt nästan alla inredningsdetaljer och prylar i onlinebutiker eller på Tradera. Det är tjusningen med att hitta och söka grejerna som är så rolig, säger Patrik och ögonen sprakar till.

Med lite egen finurlighet och kreativitet kan nästan vad som helst passa in i vilda västern, i alla fall med Patriks kreativa ådra.

- Ibland kanske jag hittar något och så tänker jag "åh nej, denna är för mycket 1900-tal för att passa in". Men då kan man spraya eller slipa, så att en ny sak blir gammal.

De två maffiga stolarna på altanen har Patrik själv tillverkat. Och även Annelie har låtit kreativiteten gå lös i huset.

– Gardinerna är gjorda av kökshanddukar. Jag tycker de ger den rätta känslan där inne.

Annelie och Patrik är inte direkt ensamma i området. Bland de som brukar besöka västernstaden har ett 50-tal nya bekantskaper etablerats. Nyligen var paret nere två helger i rad – ett västernbröllop kan man ju bara inte missa.

– Det är fin gemenskap där, det är kram och hej och så. Det är nästan så att de blir förbannade om man åker utan att säga hej då, säger Patrik.