Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annies plastblommor är orsak till avslag på ansökan

Edvin och Annie Björk från Djurås försöker slippa betala sopavgift för sitt fäbodställe i Östsjöbodarna.
- Vi är sjuka båda två och är aldrig i buan, berättar de för DD.
Men kommunen avslår deras ansökan med motiveringen att fäbodstället ser använt ut. Gräsmattan är klippt och det är gardiner och blommor i fönstren:
- Plastblommorna ärvde jag efter mor för 15 år sedan, säger Annie Björk

- Vi vill inte betala för ingenting, säger Edvin Björk, som arbetade som snickare åt Gagnefs kommun innan han pensionerades. Han var en riktig arbetskarl, men vid 77 års ålder lider han av svår diabetes och hjärtproblem. Också hustrun Annie är sjuklig och ska hjärtopereras i höst.
Släkten Björk har haft mark och fäbod i Östsjöbodarna sedan 1600-talet. Edvin och Annie byggde en ny stuga i mitten av 1980-talet:
- Där har vi haft mycket roligt. Men nu är vi aldrig där och våra barn har sommarställen på andra platser.

Skickar ut spioner?

Eftersom de inte längre nyttjar stället har de ansökt om befrielse från avfallsavgift. Men på måndagen fick de brevledes ett avslag. Motiveringen var dels att paret Björk inte förklarat varför de vill ha uppehåll med avgiften:
- Det är helt fel, vi skrev att vi båda är sjukliga, säger Annie bestämt.
Den andra anledningen till avslaget var att kommunens inspektör anser att stället ser använt ut. Det finns gardiner och blommor i fönstren, och gräset är klippt, står det i brevet.
- Blommorna är av plast och gräset slår vår son ett par gånger under sommaren för att inte grannarna ska klaga. Varför litar inte kommunen på folk, utan skickar ut spioner, undrar Annie.


En ny ansökan

Paret Björk betalar lägsta grundavgiften, 290 kronor om året för "fastighet som inte alls utnyttjas". Det är alltså inte för pengarnas skull de för sin "kamp" emot kommunen och Dala vatten och avfall:
- Det är för principens skull. Det är fel att betala för en tjänst man inte utnyttjar. Vi är dessutom fast boende i kommunen och betalar redan en grundavgift, säger Edvin.
De upplever att kommunens och bolagets service inte är den bästa:
- Vi har bollats runt till många olika personer och hade svårt att få tag på rätt blankett.
Nu har Annie och Edvin Björk fyllt i en ny ansökan där de ännu tydligare ska berätta om sina sjukdomar och varför de inte använder sin fäbodstuga.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS