Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu ett försök till normalisering av kvinnoförtryck

1 februari firar Ahmadiyya-samfundets kvinnoförening så kallad World hijab day i flera städer runtom i landet.  Samfundet representanter kommer att svara på frågor om hijab och dessutom låta folk prova att bära hijab.

LÄS OCKSÅ Krönika: "Rasismen i deras skola har påverkat dem"

Men frågan är inte varför andra än hijabbärande behöver uppmärksamma hijab utan varför muslimskor enligt Koranens föreskrifter och politisk islam behöver bära hijab?  Jo, förutom synen på kvinnan, hennes kropp och sexualitet som en källa till skam, anses män enligt islamister inte kunna hålla sin sexualdrift i styr om inte kvinnors hår och kroppskonturer täcks av en hijab eller niqab eller burqa.

LÄS OCKSÅ Gardells inlägg åter på Facebook

Numera är det välkänt att hijabbärande har ökat både i islamhärjade länder och i västvärlden till följd av islamisters försök att muta, hota, pressa och bruka våld mot kvinnor som inte bär hijab. I flera länder runtom i Mellanöstern och Nordafrika har islamister infört obligatorisk slöja. Följer inte flickor och kvinnor denna islamiska uniform, utsätts de för trakasserier, förnedring, fängelse och fysiska bestraffningar.

LÄS OCKSÅ Sport: "Sverige vill påverka slöjförbud"

Hijab som en islamisk markör för oskuld och kyskhet är också en central kontrollmekanism i hederskulturen för att könssegregera samhället och för att upprätthålla ett oskuldsideal som innebär allvarliga kränkningar av flickors fri- och rättigheter. Den innebär också en sexualisering av relationen mellan könen så till den grad att män och kvinnor inte ses som något mer än sina könsorgan.

LÄS OCKSÅ Bokrecension: "En kurdisk kvinnas kamp"

Många flickor och kvinnor som försökt ta sig ur hijabens fängelse har i många fall blivit utsatta för grov psykisk och fysisk misshandel eller för ett hedersmord. Det senaste exemplet är mordet på en 22-årig afghansk kvinna i Mariannelund som mördades av sin make bland annat på grund av hennes hijabvägran. Mannen svepte in hennes kropp i tre stycken slöjor vilket var ett rituellt inslag för att signalera att kvinnan mördades till följd av hijabvägran.

LÄS OCKSÅ Debatt: "Klart hon inte ska behöva leva traditionellt om hon inte vill"

Det är också välkänt att även i Sverige patrulleras viss förortsområden av shariapoliser som kontrollerar kvinnor och flickor så att de inte visar håret. Vi uppmanar därför alla som står upp för sekularism och jämställdhet att stå emot och motverka normalisering av hijab i egenskap av politisk islams vapen mot grundläggande värderingar som lagen i Sverige vilar på, dvs. att kvinnor och män är lika värda och att kvinnors liksom alla medborgares fri- och rättigheter ska regleras i lag och inte av religiösa dogmer.

LÄS OCKSÅ Ledare: "Den så kallade hederskulturen är snarare en skamkultur"

Rebwar Hassan,

fd riksdagsledamot (MP)

Devin Rexvid ,

fil dr., forskar om hedersrelaterat förtryck och våld

Bassam Al-Baghdady,

journalist, integrationscoach och boköversättare

Nima Dervish,

författare och debattör

Maria Rashidi,  Kvinnorättsaktivist

Eshtar Latif Faris,

konstnär

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare