Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anser att lagen om upphandling har följts

Samhällsbyggnadssektionen bestrider att upphandling av projekteringskonsulter har gått felaktigt till.
Samhällbyggnadschef Erika Hellman anser att mängden konsult uppdrag har varit nödvändig.

– Vi hävdar att lagen om offentlig upphandling har följts, säger Erika Hellman.
I lördagens DD framkom det att kommunens revisorer har ställt ett antal kritiska frågor till kommunchefen angående samhällsbyggnadssektionen.
Dessa gällde att samhällsbyggnadssektionen hade dragit över budget med 34 procent. Trots att bland annat vaktmästeriet har halverat sitt underskott med tre miljoner kronor.
– Vi kommer noga att redovisa vad som orsakat underskottet, vissa saker beror på att vi ännu inte fått betalt för utförda tjänster i slutet av året, vattenskador, och felförda fakturor som egentligen skall vara investering och ska därför inte belasta driften och driftresultatet.
Man har haft stora vattenskador varav vissa kommer att utgå ersättning för, säger Erika Hellman.
– En stor summa har lagts på projekteringsuppdrag från allmänna utskottet och kommunstyrelsen som inte medräknades i originalbudget.

Utöver det ställdes ett flertal kritiska frågor om projekteringskonsulter som kommunen hade köpt in.
Revisorerna hade beställt en granskning från en revisionsbyrå som hittade flera räkningar från konsultfirmor som misstänks ha skett utan upphandling.
En stor del av kritiken riktades mot den projekteringskonsult som hade upphandlats genom en förenklad upphandling i samband med att dåvarande fastighetschef fick i pension.

Förenklad upphandling gjordes för att flera projekt, bland annat ombyggnationen av Mockfjärdsskolan, inte skulle avstanna. Denna konsult köpte in konsulttjänster i sin tur i kommunens namn, enligt revisorerna.
– Uppgiften för projektledarfirman var att agera som vikarierande fastighetschef men utan budgetansvar och personalansvar, säger Erika Hellman.

Detta ansvar låg kvar hos Erika Hellman som höll avstämningar med firman varje vecka. Hon berättar att beställningar godkändes och attesterades av henne.
– Detta kan jämföras med att Gagnefs kommun köper bostadsanpassning av Leksands kommun, där anställd där, vilken fungerar som konsult för Gagnefs kommun, beställer och chefen i Gagnefs kommun attesterar fakturor.

Den vikarierande fastighetschefen behölls under tre månader efter att en ny fastighetschef hade rekryterats för att hjälpa till. Därefter beslutade kommunen att upphandla projektledning på lång sikt.
I upphandlingen angav vinnaren, som var densamma som hade vikarierat tidigare, en partner på arkitektsidan. Vilket var enlighet med förfrågningsunderlaget, enligt Erika Hellman.

Revisorerna har också frågat varför kommunen behövt så många konsultuppdrag. Samhällsbyggnadskontoret hävdar att det är nödvändigt att anlita vissa kompetenser.
– Det är absolut omöjligt att inhysa till exempel docenter i mikrobiologi, arkitekter, skogsvårdsexperter etcetera, säger Erika Hellman.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se


Offentlig upphandling

Lagen om offentlig upphandling, LOU, syftar till att offentlig sektors köp görs på ett sätt som främjar konkurrens.
Upphandlingar ska ske via anbud och vinnaren är den som har lägst pris och uppfyller beställarens krav. LOU tillåter inte att beställaren kräver geografisk närhet med mera.

Källa:
Kammarkollegiet