Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ansvariga måste rätta munnen efter matsäcken”

Ombyggnationen av återvinningscentralen blev 443 000 kronor dyrare än planerat.
– Vi har ansvaret för detta, säger Lotta Bergstrand (FP), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Efter att tidigare redovisningar har visat att de båda projekten Yxfabriken och motionscentralen på Hagavägen drog över budgeten ordentligt fick samhällsbyggnadsnämnden nyligen vet att samma sak gäller ombyggnationen av återvinningscentralen.
– Kostnaderna under 2013 blev 1 447 000 kronor, vilket är 443 000 kronor över budget, och detta kommer att påverka driften. Men vi har en betydligt bättre kompetens på förvaltningen i dag än för ett år sedan och därför bör detta scenario inte upprepas igen, säger samhällsbyggnadschefen Andreas Mossberg.
– Detta är ett projekt som vi har ärvt i och med den nya organisationen. Men samtidigt är det ju vi som har ansvaret för detta, säger Lotta Bergstrand.

Dialog och att våga omprioritera är ledord, enligt Bergstrand.
– Vi måste sluta handla för pengar som inte finns. Att projekt inte håller sin budget händer, men det får inte ske hela tiden. När projekten drar över budgeten måste vi se till att föra en dialog och omprioritera och inte bara köra på, säger Lotta Bergstrand.

Samtidigt lyfts de nya lokalerna fram av förvaltningschefen.
– Personalen på återvinningscentralen gör ett kanonjobb och är uppskattade. Det är kul för dem att få nya personalutrymmen, säger Andreas Mossberg.
Marit Ragnarsson (C), 2:a vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, är kritisk till att ännu ett projekt har dragit över sin budget.
– Det var helt nödvändigt med nya personalbyggnader, men det finns ett systemfel i Säters kommuns ekonomi när det gång på gång visar sig att det investeras för pengar som inte finns. Detta är bara ett av många byggen som inte hållit budgeten. Ansvariga måste rätta munnen efter matsäcken, säger Marit Ragnarsson.

Återvinningscentralen i Säter har byggts om och nyinvigdes i somras. Investeringen drog dock över sin budget rejält. Bilden är från november i fjol, då arbetet pågick.

Pär Sönnert/DT
par.sonnert@dt.se