Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvarslösa borgerliga partier

Två opinionsmätningar kom i helgen, från Ipsos i Dagens Nyheter i lördags och från Novus i Sveriges radio i söndags. De visade ungefär samma sak: att valresultatet i stort sett står sig. Men de fyra borgerliga partiernas väljarstöd hade ökat lite grann, med ett par procentenheter, sedan valet. I motsvarande grad hade stödet för de tre rödgröna partierna minskat. SD noterade nästan oförändrat på knappt 13 procent.

Apropå SD verkar partiets stöd vara svårt att mäta. Många av partiets sympatisörer är ovilliga att svara då mätinstituten frågar dem. Erfarenheten från mätningarna innan valet var att stödet för SD underskattades med mellan två och tre procentenheter. Om instituten nu uppmäter SD-stödet till drygt 12 procent kanske det verkliga stödet är cirka 15 procent. Det där svårt att säga hur mycket det går att lita på opinionsmätningarnas resultat.

I valet visade det sig vara främst M som fick släppa till väljare till SD. Det partiet ligger i helgens mätningar några procentenheter över sitt valresultat. Kanske är en del av det partiets väljare sådana som i ett val skulle hamna hos SD, likt i september?

I DN i lördags stod det: "De rödgrönas övertag i opinionen utraderat". Det gäller bland väljarna. I riksdagen skulle ställningen i mandat bli nästan oförändrad mellan blocken, och SD. I Ipsos mätning fick KD bara 2,8 procent. Även om det inte var en statistiskt säkerställd minskning jämfört med oktobers 3,9 procent för Göran Hägglunds parti är det klart under valresultatets 4,6 procent. Sedan valet har KD tappat var tredje väljare, om man ska tro Ipsos.

Även i Novus mätning hamnar KD under riksdagens spärr, med 3,7 procent. De fyra borgerliga partierna är beroende av att KD klarar riksdagens spärr nästa val, det ordinarie 2018 eller ett extra val innan dess. Annars är deras vinstchans låg.

Både i Ipsos och Novus uppmäts V och MP för några tiondelars procentenhet över sina valresultat. S ligger under sitt valresultat med drygt två procentenheter i båda mätningarna.

De siffror som mätningarna visat kan snabbt bli inaktuella när oklarheterna runt statens budget klarnar. Sent på tisdagens eftermiddag har SD utlovat besked om hur partiet tänker rösta i omröstningen om statsbudget på onsdagen.

Om SD inte följer praxis att lägga ned sina röster utan avser att rösta för allianspartiernas budgetförslag kan regeringen ställa in omröstningen, genom att remittera budgeten tillbaka till finansutskottet.

I utskottet kan regeringen förhandla om budgeten, i alla fall delvis, med de borgerliga partierna. Ett annat alternativ, om det blir omröstning på onsdagen och allianspartiernas budgetförslag vinner, är att regeringen regerar vidare med den budgeten och lägger förslag om ändringar efter nyår. Det är dock oklart om de då går igenom, men kanske är de borgerliga partierna beredda att förhandla om några.

Självklart har borgerliga oppositionen, likt regeringen, ansvar för läget nu. Tänk om S-ledaren Ingvar Carlsson hösten 1992 hade sagt att enbart statsministern har ansvar för det ekonomiska läget i Sverige, med 500 procents riksbanksränta.

Det gjorde inte Carlsson. Han tog ansvar, fast han var i opposition, och förhandlade med regeringen. Det goda exemplet borde Annie Lööf, Jan Björklund och deras partier ta efter. Tyvärr verkar de hellre vilja vara ansvarslösa.