Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antalet insjuknadeökar för varje vecka

Dalarna är det hårdast influensadrabbade länet och antalet insjuknade ökar kraftigt varje vecka. Det visar Smittskyddsinstitutets senaste siffror.

Under vecka fyra konstaterades 28 influensafall av sjukvården i Dalarna. Det är nästan lika många som under hela den tidigare influensasäsongen.
Det visar Smittskyddsinstitutets sammanställning av antalet laboratorierapporterade influensafall.
– Det som rapporteras in är bara toppen av isberget, säger Anders Lindblom, chef för landstingets smittskyddsenhet.

Ser man till antalet influensafall per 100 000 invånare var Dalarna det hårdast drabbade länet vecka fyra. Av de smittade har hälften smittats av svin-influensa och hälften av säsongsinfluensa.
Anders Lindblom säger att de som vaccinerade sig mot svininfluensan 2009 fortfarande har ett skydd. Men inget influensavaccin ger ett 100-procentigt skydd.
– Ett bra skydd är max 70 procent, säger Anders Lindblom

Vad ska man göra om man drabbas av influensa?
– Det vi rekommenderar är att stanna hemma för att undvika kontakt med folk. Sen ska man dricka och ta alvedon eller något liknande. Är man allvarligare sjuk ska man söka upp sjukvården. Det ska man göra inom 48 timmar från det att sjukdomen brutit ut.
Smittskyddsinstitutets siffror visar att förra influensasäsongen var den klart värsta de senaste fem åren. Årets kurvor är något flackare än fjolårets. Smittskyddsinstitutet skriver i en rapport att de därför hoppas på ett lite mildare utbrott än 2012.

Erik Jerdén


Influensan

Influensa är en mycket smittsam sjukdom som sprids både via luften och genom kontakt. 
Vanliga symptom är hosta, huvudvärk, hög feber samt muskel- och ledvärk. Sjukdomen varar normalt tre till fem dagar, men du kan känna dig trött i ytterligare två till tre veckor.
Minska smittorisken genom att:
• Tvätta eller sprita händerna ofta.
•  Undvik nära kontakt med sjuka personer.
• Hosta eller nys i armvecket.
• Vistas mycket utomhus.

Källa: Stockholms läns landsting