Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antikt och elegant hos Annika Nygren i Ånge – romantik är hennes melodi: "Alla rum har olika stil"

För 25 år sedan gjorde Annika Nygren i Ånge "en Zlatan". Hon knackade på hos ägarna till huset och sa att hon ville köpa det. Det tog ett år innan säljarna slog till och sedan dess har Annika Nygren och hennes familj levt i deras drömhem.

TV: Häng med in i Annikas läckra blomsterpalats!

Annika Nygren driver en blomsterbutik i Ånge och visste man inte det skulle man lika väl kunna tro att butiken ligger hemma i villan.

Den stora vackra verandan med snickarglädje syns från vägen och alla de vackra färgglada blommorna i sina magnifika kreationer får en nästan att köra av vägen.

I denna förtjusande grå villan bor Annika med familj. Ett 400 kvadratmeter stort hus fullt med spännande och vackra rum. Att kliva in i den här underbart söta villan känns nästan som att hälsa på i en svunnen tid.

– Det ska synas att det är ett gammalt hus och det ska kännas välkommet. Jag köper mycket möbler på auktion eller har ärvda möbler.

Ja, trävillan i centrala Ånge är inte ny även om delar av insidan fått sig en renovering.

– Det är ett ljusgrått timmerhus från 1903 eller 1907. Det är modernt men ändå gammalt, säger Annika.

Innanför entrén från den vackra dubbeldörren med smidesdetaljer, väntar en stor hall med insyn till både tv-rum och kök. Från entrédörren öppnar sig en liten passage med vy ut över salongen. Det är så vackert och känns som att man står i en gammal film. Färgerna är dova fastän att det är både ljust och mörkt på samma gång. Speglar, glansiga träslag och vackra tapeter klär rummen och från taket gnistrar belysningen från alla de prismor som sitter i hemmets kristallkronor.

Köket är något av det som renoverats och gjorts om. Med vacker takhöjd om 3,2 meter på nedervåningen och ett enormt ljusinsläpp förstår man att detta är en plats som ligger Annika varmt om hjärtat.

– Både köket och tv-rummet är mina favoritplatser i hemmet. Här i köket gjorde vi om allt för nästan tio år sedan. Det var så många fönster och dörrar som var i vägen, så ett lokalt finsnickeri gjorde om köket och jag är så nöjd.

Tallrikarna har fått en kul plats ovanför diskbänken. Med lite måtteknink och med hjälp av snickaren som kom med egna idéer till köket blev det precis så som Annika önskat. Men mest nöjd är Annika med de iögonfallande vackra skåpen som pryder varsin sida om det stora fönstret.

Det gulliga köket går i grått och är rymligt och inbjudande. Ovanför spisen hänger en önskad detalj som en plåtslagare lät göra.

– Skåpen i hörnen med glas i och spiskåpan är jag allra mest nöjd med i köket. Jag ville verkligen ha en spiskåpa och nu har jag en, säger Annika och ler.

I det stora huset finns det plats för många. Vid festligheter eller middagar dukas det upp på nästan hela nedervåningen.

– Vi har haft över 70 personer här på sittande middag. Men är vi tolv till fjorton personer kan vi sitta här i matsalen, berättar Annika och vandrar in mot rummet som kan husera ett dussin gäster kring det rektangulära bordet.

I matsalen står ett stort vitt bord med många stolar. En kristallampa dinglar från taket och på bordsskivan ligger en vacker linneduk i naturfärg. Ljuslyktor och en stor vas med snittblommor blir pricken över i:et i det ljusa rummet.

En svart skänk med spegelglas står mot väggen. Några detaljer och lyktor gör den sällskap på den mattsvarta ytan.

– Det här är ett fynd vi köpte på auktion för två somrar sedan. Från början var det blått men vi gjorde det svart och där i hörnet står ett gammalt mjölkkskåp från min mormor och morfar, säger Annika och pekar bort mot mjölkskåpet.

Nästan alla möbler och prylar hos Annika är ärvda eller köpta på auktion.

– Jag fixar rum för rum. Det är ju mycket antika saker men i tv-rummet är det lite nyare stil.

I tv-rummet går det i blått och rosa. Den vackra blå tapeten som nu pryder väggarna kom dit när rummet gjordes om.

– När vi renoverade och drog ner de gamla tapeterna hittade vi en gammal tapet som en gång funnits där och den var blommig med rosa och blått. Den vi har nu är den som mest påminner om den gamla originaltapaten så därför valde vi den, säger Annika.

I det stora rummet är det bländande vackert. Det är stort, luftigt och har böljande växter som hänger ned från piedistaler. De vackra antika möblerna skapar symfoni i rummet och det är nästan som att se ur ett fotoalbum från en elegant paradvåning från tidigt 1900-tal. I hörnet står en flygel och passande nog finns ett litet drinkbord bara några meter över golvet. Festliga aftnar bjuder den generösa golvytan upp till dans till tonerna av de klingande tangenterna. Äkta Gatsby-elegans i en trävilla i Ånge. Så långt bort men ändå så nära.

Mjuka färger möts i soffan och den som sitter i soffgruppen och sippar på en drink har utsikt mot altanen och den grönskande trädgården.

De vackra vita dubbeldörrarna leder en ut till en underbart härlig uteplats. Färgerna från tv-rummet upprepar sig och kontrasterna mot det gröna gräset och de mysiga flätade fåtöljerna gör det gissningsvis till sommarens skönaste plats.

Inne på kontoret pryds väggarna av en ny tapet men som ger ett föråldrat intryck till det häftiga rummet. Skrivbordet i mitten är rummets "huvudmöbel".

– Bordet kommer från gamla stationen i Alby och det var det som fick bestämma inredningen här inne. Jag gillar auktionsfynd eller saker som man kan göra något av eller klä om, säger Annika.

På ovanvåningen finns hemmets sovrum. Men det som möter en först är den fönsterprydda punschverandan. De små sofforna är ett fynd från ett dagis som skulle slänga iväg dem till tippen och just då fick Annika en snilleblixt. Hon har själv klätt om dem och som ett under råkade de bara passa perfekt.

– Här sitter vi på tidiga vårar och sena höstar och fikar eller läser böcker. Eller så pratar med våra döttrar eller dricker ett glas vin. Jag tycker denna verandan är jättemysig, men mitt hus är egentligen ett riktigt julhus. På julen har vi stora adventsljusstakar här i fönstren som lyser hela tiden.

Hela punschverandan är original och med renoveringen av fönstren har Annika fått en hjälpande hand.

– Det är min mamma som har renoverat dessa fönster under två somrar. Hon har hjälpt till jättemycket med huset, säger Annika.

I sovrummet går tonerna i ljust. Mycket textilier på sängen och i taket hänger en kristallkrona.

– Skyddet till den öppna spisen hittade vi ute på logen och den fick bestämma tapeten och färgen i vårt sovrum. Vårt sovrum är det enda rum med öppen spis så därför hamnade denna här.

Tyger är något som Annika ofta och gärna ändrar om med.

– Jag tycket om textilier. Det är ett billigt sätt att göra om för man kan köpa på metervara och sy. Det är jätteroligt att göra om och det gör vi ofta. Man kan ändra om jättemycket med det. Hittar man ett snyggt tyg kan nästan allt bli till något helt annat, säger Annika.

Allrummet på ovanvåningen är ett perfekt lek –och busställe när barnbarn kommer på besök. På varsin sida om rummet finns de två sovrum som döttrarna brukar bo över i när de kommer "hem".