Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen fick Hawo jobb

Efter flera år i arbetslöshet fick Hawo Amar i våras äntligen ett jobb. Allt tack vare Sigridprojektet som hjälper långtidsarbetslösa kvinnor.
– Jag blev så glad när de sa att jag fått en anställning, säger hon.

Efter att ha lämnat in jobbansökan efter jobbansökan under sina fem år i Sverige men fortfarande inte fått något jobb fick Hawo Amar, 30, nog. Genom Arbetsförmedlingen fick hon kontakt med ESF-projektet Sigrid och efter tre månader fick hon ett nystartsjobb på 80 procent på ABF.

Sedan den 2 maj hjälper hon bland annat till med sömnads- och språkkurser och barnaktiviteter på företaget. Hon berättar att hon fortfarande är överlycklig över sitt arbete.
– Jag trodde inte att jag skulle hitta något jobb, men de på Sigrid har hjälpt så mycket. Efter tre månader fick jag jobb, säger hon och ler med hela ansiktet medan hon berättar.

Vi träffas i Sigridprojektets lokaler på Tunavägen i Borlänge. Projektet ”Vägen till arbete” startades i februari i år och är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och kommuner i Dalarna, Gävleborg och Värmland. Målet är att långtidsarbetslösa kvinnor, både svensk- och utlandsfödda, ska komma ut i jobb, praktik eller vidare till studier.
Projekttiden sträcker sig till slutet av januari och tills dess kommer runt 60 kvinnor ha varit inskrivna. Hittills har 75 procent av deltagarna gått vidare till jobb, språkpraktik eller studier.
– Vi hjälper till med att skriva CV och personligt brev, vi har rollspel med intervjusituationer och diskuterar, säger Anette Nilsson Melander, projektadministratör.

Hon var själv en av de arbetslösa kvinnor som fick chansen att delta i projektet vid starten. Efter två veckor hade hon jobb – som administratör.
– De frågade om jag vill jobba inom projektet och det sa jag självklart ja till. Då sa de att ”vi ses på måndag, och då jobbar du”. Det är helt fantastiskt.
I projektet deltar kvinnor från många olika kulturer och med olika bakgrunder. En annan tanke med Sigridprojektet är även just att öka förståelsen för andras religioner, stärka kvinnornas självkänsla och hjälpa till att bygga nätverk.

Anette och Hawo berättar om flera kvinnor som nu har jobb inom restaurang och förskola samtidigt som de fått många nya vänner och kontakter.
Projektet delfinansieras av Europeiska Socialfonden och nu hoppas projektledningen att det tillsätts mer pengar så att de kan fortsätta sitt arbete.
– Vi får in massor av förfrågningar från Arbetsförmedlingen och måste säga nej till en del, säger Anette Nilsson Melander.
– Vi har en lång svans efter oss av kvinnor som behöver den här hjälpen.

Emy Krüger
emy.kruger@daladem.se