Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen går solen upp när vi gör det

Nu i dagarna är det rätt tid att börja följa ljuset på morgnarna. Det rekommenderar tidscoachen Dorotea Pettersson.

Annons

Nu kommer ljuset! I dagarna går solen upp klockan sju i Dalarna och det är den tid då de flesta svenskar har kommit ur sängen.

 – Vår inre klocka, som i första hand styrs av ljus och mörker, har avgörande betydelse för vår fysiska hälsa, säger Dorotea Pettersson, tidscoach och känd för boken 5AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil. Men i vårt samhälle och i ett land som inte ligger nära ekvatorn måste de flesta av oss under vinterhalvåret vara vakna även när vi inte har naturligt solljus. 

– Nu, precis i dagarna, är det rätt tid att börja följa ljuset på morgnarna. På köpet kan man faktiskt skaffa sig ett bättre liv – med mer tid och mindre stress, säger Dorotea Pettersson. – Att göra det till en vana att stiga upp en timme tidigare än du gjort förut gör att du i lugn och ro, innan du börjar bli störd av andra, kan planera din dag och motionera för att få igång kroppen. Resultatet kommer paradoxalt nog att bli mer effektivitet, men trots det mindre stress. – Den där första timmen på morgonen blir lätt magisk, om man lägger upp den på rätt sätt, säger Dorotea Pettersson. Men glöm inte att lägga dig tidigare på kvällen också.