Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Äntligen öppet igen", tycker många.


I dag börjar DD i Vansbro en sommarserie om olika sommarcaféer. De där som bara uppstår under sommaren. Först ut är Ryggåsstugan som precis öppnat för säsongen under ny regi efter att ha stått stängt förra säsongen.

- Hit brukade jag åka och ladda batterierna, säger Anna-Karin Johansson.
För ett år sedan köpte hon och hennes man Joakim Kristiansson, Dala-Järna hotell. De bodde då i Uppsala och pendlade till jobb i Stockholm.
- Vi satt i bilköer varje dag och längtade efter något annat, säger Anna-Karin.
Joakim pendlar än så länge och Anna-Karin har bott på hotellet. Nu hyr de huset intill Ryggåsstugan som bostad.

- Det har varit en tuff tid med hotellet men folk är så öppna och välkomnande här, det har hänt många roliga incidenter också. Det är en annan känsla här, det är därför man kämpar på och vill bo här.
Anna-Karin och Joakim brukade åka till Snöå Bruk och promenera runt Ryggåsstugan för att ladda batterierna. Ryggåsstugan var till salu redan för ett år sedan men sedan bestämde markägarna och ägaren till husen, Bengt Bössfall, att hyra ut i stället.
- Vi var så förtjust men tyckte inte vi kunde köpa både hotellet och stugan, min man sa: "tänk om man kunde hyra det", säger Anna-Karin.
Så när Ryggåsstugan annonserades till uthyrning slog de till.
-Det har gått väldigt fort, vi tog över 1 juni och öppnade Ryggåsstugans café den 26.

Anna-Karin minns att det var lite nervöst första dagen. Framförallt om hennes variant av räksmörgås skulle falla besökarna i smaken.
- Det gick bra och vi hade många gäster. Det här är ett bra komplement till hotellet. Vi har saknat att kunna erbjuda naturupplevelser, det kan vi nu.
Planer för framtiden är att erbjuda mer hembakat i bageriet på Ryggåsstugan och kanske ha öppet viss del under resten av året.
- Är det bra väder kan man öppna upp en helg till exempel. Och också erbjuda grupper och konferensgäster att besöka stugan.

Varför öppnar man sommarcafé?
- Bara det kan man nog inte leva på, vi har det som komplement till övrig verksamhet. Det är lite av ett äventyr.

Vad är roligast?
- Mötet med människor, jag är intresserad av matlagning också. Folk här är så genuina och direkta, det finns mycket värme.

Vad är jobbigast?
- Att hinna med sig själv och sin familj. Familjen blir ett ständigt dåligt samvete.

BOEL FERM
0281-713 43 / 070-315 84 76
boel.ferm@daladem.se