Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen ska det bli 3D-bio på Folkan

Efter mycket funderande ser nu Folkets husstyrelsen ljuset i tunneln vad beträffar uppgradering av biografen.

– Det kommer ge oss stora möjligheter. Inte bara för spelfilm, säger ordförande Bengt-Åke Hermansson.

En uppgradering av tekniken i biografen ses som en nystart och vidgning av verksamheten. Bland annat ska operasändningarna återupptas efter att ha legat nere en längre tid.
– Men det ger oss också möjlighet att visa större sportevenemang och rockkonserter, säger Hermansson.
Operasändningarna har inte legat nere på grund av bristande teknik. Det har varit en personalfråga, men också personalfrågorna ser ut lösa sig. Dels en kontorstjänst och dels en maskinist.
För att klara investeringen återstår nu bara ett bidrag från Svenska filminstitutet. Kommunen har beviljat sin del och Folkets husföreningen har de pengar som man själva måste lägga in.

– Filminstitutet kräver att vi själva lägger till lika mycket som de bidrar med.
Nu är ansökan inlämnad till filminstitutet och de lovar besked inom sex veckor.
– Vi har fått fyra offerter, men har inte bestämt vilken det blir, säger Hermansson. Det beror på vad vi får för pengar från Svenska filminstitutet.

Digitaliseringen är ett måste. Inga nya filmer kommer att distribueras längre med analog teknik. Det vill säga den traditionella 35 millimeters filmremsan.
Den nya 3D-tekniken måste Folkets husföreningen bekosta själva. Den ger inte filminstitutet bidrag till, men den kommer att ge ett lyft för bioupplevelsen.
– Det är helt annat än se 3D i en mörk salong jämfört med en teve hemma.
– Och vi kommer satsa mycket på barn- och familjefilm på 3D, förklarar Hermansson valet av inriktning.
Föreningen räknar också med att försöka få igång en filmklubb för att visa smalare film och ha diskussioner om film.
– En i styrelsen har sagt att vi ska förbjuda en film som Call Girl, men det är kanske just sådan film som vi ska visa och diskutera.
Föreningen har räknat med att investera en miljon, men man har då tagit till med ordentlig marginal på de kostnader som följer uppgradering.
– Kostnaderna kan skena iväg med installation.
När kan man då se de nya filmerna i Smedjebacken? Kanske till våren, men det beror på hur omfattande installationen blir. Det är ännu ett oskrivet kapitel i det här tekniksprånget.

Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se