Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apoteket borde ha varit kvar i statlig regi

Ulf Berg skriver i en debattartikel i DD att jag kan driva apoteket i Lima. Tack för erbjudandet Ulf men mitt svar är att jag tycker att den gamla ordningen borde ha gällt, med att det statliga bolaget Apoteket AB fortsatt skulle sköta våra apotek.

Annons

Med stora ord hyllar Berg denna privatisering. Men enligt Konsumentverket har svenska folkets förtroende för privatiseringen av apoteken minskat. Riksrevisorerna kritiserade regeringen för att de inte i förväg analyserade inom vilka områden det skulle kunna uppstå problem efter utförsäljningen av apoteken.

Svaret är att Berg o kompani inte ville göra någon analys som riskerade att komma fram till de negativa konsekvenser som vi nu ser med nedläggningen av apoteket i Lima som kommer att följas av fler nedläggelser.
Förblindad av ideologin, marknadslösningar och lovord till privatiseringar ångar Berg på med beslut som i förväg inte har beretts ordentligt och konsekvenserna för skattebetalarna blir en dyr nota och landsbygdsbefolkningen får finna sig i att på många håll vara utan livsnödvändig service inom rimligt avstånd.

Det har blivit fler apotek, och mest i våra större städer, ett minimum har tillkommit lands/glesbygd. Där ett flertal apotek finns växer kritiken från människor som när de går till apoteket inte kunnat få den medicin de behöver när ett större antal apotek ger mindre lager.
Vad beträffar påhoppet på landstinget Dalarna så vill inte Bergs regering höja stadsbidragen så att man försäkrar möjligheten till god vård och omsorg i hela länet, man vill inte ens ge landstingen kompensation för att priserna ständigt ökar.
Däremot har man mage att ge sig på sjuka människor genom försämringar i sjukförsäkringen. Vad gäller skatteutjämningssystemet så gav man nyligen de rikaste kommunerna i Stockholms regionen drygt en miljard för att få Moderatstyrda kommuner att mildra kritiken gentemot ett utjämningssystem som skall verka för att hela landet skall ha möjlighet till god och likvärdig samhällsservice.

Berg och kompani har möjliggjort för vinstdrivande bolag att ta ut stora vinster av våra gemensamma skattepengar genom att privatisera vård skola och omsorg. Berg och hans regering har under sin regeringstid skapat större ekonomiska, sociala och regionala klyftor. Jag som vänsterpartist står för en politik om en rättvisare fördelning av våra resurser som minskar ekonomiska, sociala, regionala klyftor och orättvisor

Lena Olsson V
riksdagsledamot Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel