Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apoteksdöden börjar i Lima

Det har gått tre år sedan apoteksavregleringen och snart är det fritt fram att lägga ner landsbygdsapotek i Sverige. Snabbt kom det första bitterpillret: Kronans Droghandel sparar ingen tid utan stänger verksamheten i Lima i Västerdalarna redan i mars.

Jag kommer själv från Lima och hör på Dalaradion min mammas arbetskamraters berättelser om slaget mot bygden och besvären för äldre och sjuka. Vi har alltid haft ett apotek som en helt självklar samhällsservice.
Att nedläggningen kommer först nu är en del i ett cyniskt spel orkestrerat av regeringen och socialminister Göran Hägglund. Apoteket i Lima var egentligen dödsdömt för tre år sedan när avregleringen genomfördes.
Den plötsligt så meddelsamme informationsdirektören på Kronans Droghandel Andreas Rosenlund medger nu att Limas 400 själar inte räcker för att driva apoteksverksamhet på kommersiell grund. Knappast en överraskning för någon med känsla för plus och minus.

Just därför förbjöd regeringen de bolag som köpte upp de statliga apoteken i samband med avregleringen att stänga vissa landsbygdsapotek innan våren 2013. Kronans Droghandel fick gilla läget, betala för regeringen taktiska fint och driva glesbygdsapoteken med förlust i några år. En ganska liten uppoffring för att köpa in sig på en lukrativ svensk apoteksmarknad.
Så fungerar politisk skademinimering och förmodligen slipper regeringen efter denna piruett att ta ansvar för sina handlingar.

När apotekens samhällsuppdrag nu reducerats till att sälja mediciner, mineralvattnen och bantningspulver till bästa vinst är andra glesbygdsapotek också i fara. Kronans Droghandel och andra aktörer bedriver ingen social verksamhet. Vad händer med apoteken i Vansbro, Orsa, Långshyttan och Sälen? Kanske blir det statliga subventioner som räddar. Eller så klarar de att visa plussiffror. Jag ringer runt till tjänstemän på socialdepartementet som passar på mina frågor.
Den som sett SVT:s dokumentär om Limas skidkung Sixten Jernberg känner hans starka engagemang för livskraft i hela landet. På lördag invigs ett museum till hans ära. Det vore ironiskt om Lima blev känt som platsen där den svenska apoteksdöden skördade sitt första offer.

Kristoffer Strömgren
Arbetar för (S) i EU-parlamentet