Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apoteksuppror i Dalarna

Beslutet att lägga ner apoteket i Lima fick en grupp socialdemokrater att reagera. De har nu startat en kampanj för att rädda apoteken i glesbygden.– Jag bryr mig inte om hur man gör men det måste finnas en apoteksservice i hela Sverige, säger Kristoffer Strömgren, ordförande för Sälen-Limas S-förening som driver kampanjen.

Nyheten att Kronans droghandel ska lägga ner apoteket i Lima fick en grupp socialdemokrater att reagera. De startade kampanjen Apotek för alla för att rädda landets glesbygdsapotek.
– Jag upplever att folk är väldigt arga för att man lägger ner samhällsservice på landsbygden, säger Kristoffer Strömgren,

För några år sedan avreglerade den borgerliga regeringen apoteken i Sverige. Enligt Kristoffer Strömgren tvingades bolagen som köpte statligt ägda apotek att hålla glesbygdsapoteken öppna till våren 2013.
I mars löper tiden ut och för en tid sedan gick företaget som äger apoteket i Lima ut med att det ska läggas ner i slutet av månaden.

Som en reaktion mot nedläggningsbeslutet startade S-föreningen i Sälen-Lima en namninsamling som de har lagt ut på en nystartad hemsida och det sociala nätverket Facebook. På ungefär en vecka har nästan 700 personer skrivit på.
– Det är en fråga som berör folk, säger Kristoffer Strömgren.

De som skrivit på namnlistan har skrivit under på följande krav:
1. Vi kräver en apoteksgaranti. Apotek ska vara en service för alla medborgare. De ska ha ett tydligt bestämt samhällsansvar och finnas tillgängliga i hela landet.
2. Vi kräver att regeringen och socialminister Göran Hägglund stoppar alla nedläggningar av glesbygdsapoteken.
Namninsamlingen kommer att pågå några veckor till och sedan ska namnen lämnas in till socialministern.

Enligt Kristoffer Strömgren riskerar flera andra glesbygdsapotek att läggas ner eftersom de inte är lönsamt för apoteksföretagen att driva dem.
– Det handlar inte bara om Lima, det finn många glesbygdsapotek i Dalarna, säger han.

Varför ska ett apotek som inte är lönsamt finnas kvar?
– Man kan inte begära att den här typen av verksamhet ska gå med vinst utan den ska finnas där för medborgarna. De större enheterna som går med vinst ska hjälpas till att finansiera de mindre enheterna. Det borde gälla även för privata företag.

Erik Jerden
erik.jerden@daladem.se