Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Är det inte lite Ebberöds bank över det hela?"

Annons

Än är inte sista ordet sagt om Stjärnsunds skola. Åtminstone inte från föräldrahåll.
- Min synpunkt är att detta är ett bollande med siffror och fiktiva pengar som drabbar den enskilde på ett sätt som inte är rimligt om man väger in den egentliga besparingen, säger Lars Tennberg.

Han ställer sig frågande till om det blir någon besparing.
- Sannolikt ger detta på sikt en försämring av kommunens resurser, det borde vara mer ekonomi att bevara befintliga värden som skolfastighet, lärarkår med mera, än att låta det gå till spillo.
Utbildningsnämnden har beslutat om en driftsbudget för 2011 som inkluderar en nedläggning av Stjärnsunds skola - ett beslut som mötts av kritik, och då inte minst från föräldrahåll. En av föräldrarna, Lars Tennberg, har granskat den kalkyl som ligger till grund för beslutet.
- I utbildningsnämnden kom de fram till att man i skolbudgeten, inte i kommunen som helhet, sparar 2467000 kronor per helår om Stjärnsunds skola är nedlagd, säger han.
Han ställer sig frågande till det rimliga i att ett bollande med siffror ska få sådana följder för så många barn, barnfamiljer och en hel bygd.
Enligt kalkylen spar nämnden i lokalkostnader 1,4 miljoner konor. I den summan ingår en årshyra på drygt en miljon kronor.
- Skolenheten sparar hyran som gick till kommunen där skolenheten ingår i ... är det inte lite Ebberöds bank över det hela, säger Lars Tennberg.
- Detta är fiktiva pengar, ett bollande med siffror i olika budgetar, det är samma ”köpare” och ”säljare”, det vill säga kommunen. Verklig besparing blir noll kronor.
Det som kan ge en besparing är städning - om ett privat företag utfört det - samtidigt som skolan inte längre underhålls. I kalkylen uppgår den kostnaden till 356000 kronor.
- Detta förutsätter att man låter skolbyggnaden förfalla, för att längre fram i tiden rivas. Att man förlorar ett fastighetsvärde får man blunda för i sammanhanget, annars vänds besparingen naturligtvis till en förlust.
- För ska man behålla fastigheten måste den skötas om trots att den står tom.
Lars Tennberg hävdar att det även när det gäller personalkostnader blir en verklig besparing på noll kronor för kommunen som helhet.
- Hur man tänker här framgår inte, ska man säga upp personal.
Det finns tillkommande kostnader. Dels för barn som väljer någon friskola. Dels för skolskjutsar.
Han pekar även på att familjer som har barn på fritids kommer att drabbas av ökade kostnader.
- Det blir skjutsande med egen bil, eftersom skolskjuts inte erbjuds till och från fritids för de barnfamiljer där föräldrarna arbetar.
Han ställer frågan om det är rimligt att skapa dessa effekter som en nedläggning av skolan för med sig då det inte handlar om någon verklig besparing.
- Ska vi fortsätta att utarma kommunens landsbygd? Och Stjärnsund som är kommunens turistmagnet – ska vi försätta den i dvala.
Lars Tennberg lyfter frågan om kommunens satsning på nya tomtmarker i Stjärnsund.
- Om vi istället för att strypa oss ur problemet tänker tvärtom – satsa på det fina, det som kan växa och blomstra.
- Det finns gott om familjer som skulle vilja flytta till Stjärnsund om de bara fick en möjlighet.
Det skulle få bygden att leva upp, och Stjärnsund överleva det kommande generationsskiftet.
- Kommunen skulle vinna på en levande landsbygd där idéella krafter ser till att det är attraktivt för turister från när och fjärran att komma och besöka, avsluta Lars Tennberg.


MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se