Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är marxismen död?

Det saknas en meningsfull debatt om arbetarklassens villkor. Det behövs en handbok för 2010-talets marxister, tycker debattören Marq Nokelainen.

Om man bland annat lyssnar på Ring P1 så märker man ganska fort att folket ropar efter förändring. Folket är trött på den nuvarande borgerliga politiken som varit rådande i många år. Men vad gör landets marxister? Svarar de på ropet? Uppenbarligen inte.
Besökte Socialistiskt forum i ABF-huset i Stockholm förra helgen. Mycket folk. Humanister, arbetarklassmänniskor. Socialismen på tapeten. Många, många sessioner som nästan alla gick ut på att beskriva det samhälleliga läget i landet.

Eftersom forumet arrangerades i socialdemokratisk regi, saknades den initierade marxistiska infallsvinkeln. Idag står frågan för marxister om att praktiskt samarbeta för att få in marxistiskt medvetna arbetarrepresentanter till riksdagen. Medan SD får alltmer publicitet är marxisterna borta ur debatten. Förutom några enstaka personer. Marxisteran måste börja samarbeta.
Dala-Demokraten är en lokal tidning med en upplaga kring 15 000 och har färgen vänstersocialdemokratisk. Idag finns det några få tidningar i Sverige som innehåller någon sorts marxistisk innehåll. De är kommunistiska och trotskistiska. Sammanlagt är dessa tidningars upplaga kring 10 000 exemplar.

Jag tänker att det skulle just nu kunna finnas plats för en tidning med ett brett marxistisk inriktat innehåll och med en utgivning en gång i veckan och en upplaga på 100 000 exemplar. Ja läsaren, du läste inte fel: 100 000. Vem skall utge den tidningen? Någon som räknar sig vara marxistisk? Men, jag vet inte.
Jag har följt den svenska (vänster)politiska utvecklingen sedan 1969. Och ser att utvecklingen ser dyster ut för marxister. Därför har jag ägnat mig tiden efter förra riksdagsvalet att skriva mina tankar i en bok: Nu är det dags att ändra system. Handbok för 2010-talets marxister. Bara för att väcka diskussion om ovan nämnda frågor.
Det är irriterande att arbetarklassens (klassiska)representanter inte kommer till tals, medan rasister och reaktionärer kan breda ut sig hur mycket som helst. Frågan jag ställer i boken är: varför kan inte arbetarklassen styra Sverige – majoriteten av Sveriges befolkning. Nu är det ju en liten reaktionär minoritet som styr och ställer.

Socialistiskt forum är en länk till Sveriges arbetarklassens historia. Ändock saknas det idag en meningsfull debatt om arbetarklassens villkor. Jag vill poängtera detta: en vanlig arbetare saknar talesperson i riksdagen. De partier som finns representerade i riksdagen är alla utan undantag för rådande kapitalistiska systemet. Några kritiserar dock dess värsta avigsidor, men alla sväljer systemet. Därför är forumet Socialistiskt forum 2013 intressant såtillvida att den gav inga svar. Socialism?
Och därtill. De försök som arbetarklassen har gjort för att erövra makten har sorgligt nog totalt misslyckats. Det forna Sovjetunionen är det mest representativa exemplet. Kina likaså.
Jag ser framtiden för Sveriges del, att det måste till en debatt om arbetarklassens framtid utifrån Marx materialistiska synvinkel. De här frågorna har sysselsatt mig de senaste åren och finns sammanfattade i min bok Progressiv paradigm.

Marq Nokelainen

Fotnot: Boken kan beställas på nätet från progressiv.paradigm@glocalnet.net
Bokens innehåll i korthet: Platons syn på staten, Montesquieu om maktens tredelning. Marx (Manifest, Lenins beskrivning om Marx politiska gärning). Sovjetunionen. Stalinfrågan. Sverige i dag med mera.