Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är oskyldiga till rån - men erkänner häleri

De råkade vara på fel plats vid fel tillfälle.
Polisen jagade rånare, de tre polackerna hade stöldgods i bilen - och försökte fly. De stoppades, häktades och åtalas nu för tre relativt banala hälerier med gods från stölder i Alfta, Storvik och Bengtsheden.

Det var på kvällen den 14 februari som tre beväpnade män rånade guldsmedsaffären i Svärdjö.
De dikeskörde en stulen bil och försvann sedan mot Linghed i en mörkgrå bil av sedan-modell. Polis ryckte ut och körde patrullvis runt på småvägar i områden i den riktning rånarna försvunnit.

I Ingels upptäcktes en röd minibuss vars förare försökte fly.
I Bjursås blev det stopp och tre män greps, anhölls och häktades.
I bilen fanns dock vare sig vapen, rånutrustning eller byte från rånet.
Redan vid häktningen misstänktes att de tre polska medborgarna i den stoppade bilen inte hade med rånet att göra. Sedan dess har de avförts helt.

Anledningen till flykten undan polis var en stor mängd stöldgods i bilen. De åtalas nu för häleri som de i viss mån erkänner. De påstår sig ha köpt godset av okända litauer uppe i Norrland och är det så att godset är stulet så erkänner åtminstone en av dem häleri.

Nu är förklaringen knappast trovärdig då en del av godset kommer från ett bilinbrott i Bengtsheden natten före rån och gripande.
Chefsåklagare Fredrik Skoglund har ändå nöjt sig med att åtala för häleri.
Stöldgodset kommer vidare från inbrott i en lastbil i Alfta natten till 6 februari och från en minibuss i Storvik natten mot 14 februari och från ett antal icke identifIerade stölder.
I stämningen yrkas bättre rätt för ägarna som identifierat sitt gods, för övrigt att det tas i förvar då det ”kan antas vara frånhänt annan genom brott”.

Gubb Jan Stigson