Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är oskyldiga till rån - men erkänner häleri

De råkade vara på fel plats vid fel tillfälle.
Polisen jagade rånare, de tre polackerna hade stöldgods i bilen - och försökte fly. De stoppades, häktades och åtalas nu för tre relativt banala hälerier med gods från stölder i Alfta, Storvik och Bengtsheden.

Annons

Det var på kvällen den 14 februari som tre beväpnade män rånade guldsmedsaffären i Svärdjö.
De dikeskörde en stulen bil och försvann sedan mot Linghed i en mörkgrå bil av sedan-modell. Polis ryckte ut och körde patrullvis runt på småvägar i områden i den riktning rånarna försvunnit.

I Ingels upptäcktes en röd minibuss vars förare försökte fly.
I Bjursås blev det stopp och tre män greps, anhölls och häktades.
I bilen fanns dock vare sig vapen, rånutrustning eller byte från rånet.
Redan vid häktningen misstänktes att de tre polska medborgarna i den stoppade bilen inte hade med rånet att göra. Sedan dess har de avförts helt.

Anledningen till flykten undan polis var en stor mängd stöldgods i bilen. De åtalas nu för häleri som de i viss mån erkänner. De påstår sig ha köpt godset av okända litauer uppe i Norrland och är det så att godset är stulet så erkänner åtminstone en av dem häleri.

Nu är förklaringen knappast trovärdig då en del av godset kommer från ett bilinbrott i Bengtsheden natten före rån och gripande.
Chefsåklagare Fredrik Skoglund har ändå nöjt sig med att åtala för häleri.
Stöldgodset kommer vidare från inbrott i en lastbil i Alfta natten till 6 februari och från en minibuss i Storvik natten mot 14 februari och från ett antal icke identifIerade stölder.
I stämningen yrkas bättre rätt för ägarna som identifierat sitt gods, för övrigt att det tas i förvar då det ”kan antas vara frånhänt annan genom brott”.

Gubb Jan Stigson