Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är utsikten förstörd?

Hur bra syns vindkraftverken i Moratrakten på andra sidan Siljan? Det har varit en het fråga under flera år. Nu vet vi – eller kanske inte? 34 727 foton skulle ge svaret.

Den bitvis infekterade frågan kring om vindkraftverk förstör utsikten skulle få sitt svar i den mycket gedigna utredning som totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har gjort på uppdrag av Dala Vind och länsstyrelsen och som Energimyndigheten har betalt.

Med hjälp av en kamera monterat högt upp på västerväggen på Greens Hotell i Tällberg togs en bild var tionde minut under ett helt år mellan mitten av juli 2011 till mitten av juli 2012. Ibland blev det avbrott av tekniska skäl, men totalt fick forskarna alltså nästan 35 000 bilder att analysera.
Bilderna visar vindsnurrorna på Säliträdberget och Skuruberget 23 kilometer sydsydväst om centrala Mora. Avståndet mellan kameran och vindkraftverken är 32 kilometer. Av de totalt sex snurrorna som fanns då var fyra synliga.

Vädret kontrollerades under tiden vid Mora Flygplats och forskarna noterar att det var normalt under året.
Vindkraftverkens torn syntes i 49 procent av bilderna som är tagna i dagsljus på sommaren och 46 procent av bilderna tagna i dagljus på vintern. De röda flygvarningsljusen sågs i 69 procent av bilderna tagna på natten på sommaren och i 64 procent av vinterbilderna.
Men forskarna är noga med att påpeka att en röd punkt som syns på en del av bilderna lika gärna kan vara en bils baklykta!
Ett än större problem med bilderna är att kameran ser 12,8 bättre än ett normalt öga.
Eftersom man använt ett långt teleobjektiv skulle man behöva en kikare med åtta till tio gångers förstoring för att se lika bra som kameran.

Kameran ser också bättre i mörker än ett normalt öga.
Forskarnas slutsats är också: Ett friskt öga kommer att ha svårt att se tornen på det avståndet utan till exempel kikare.

Rosa Golzio/DT