Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetarrörelsen: Sörj inte de mörka krafterna – organisera dig!

Nu är tiden för politiskt och fackligt engagemang. Arbetarrörelsen har verktygen för att förändra samhället på riktigt. Varje människa behövs i kampen mot högerextremism och för människovärdet, skriver representanter för arbetarrörelsen (S).

Annons

Varje människa är unik, men människovärdet är lika för var och en. Alla människor har en etnisk bakgrund, en könstillhörighet, en sexuell läggning – ingen mindre värd än en annan. Alla människor har rätt att bli behandlade med respekt. Ingen människa har rätt att döma eller trampa på en annan för vem han, hon eller hen är.

LÄS OCKSÅ: Lisa Pehrsdotter: Pride är viktigare än nånsin

Arbetarrörelsen står i alla sammanhang upp för människovärdet och kräver krafttag mot de hatbrott som begås på grund av rasism, främlingsfientlighet eller hets mot HBTQ-personer. Vi accepterar inte diskriminering på grund av kön, ålder, funktionsnedsättning, hudfärg, tro, sexuell läggning eller något annat som gör oss människor unika – varken på arbetsplatsen, på fritiden, i skolan eller i hemmet.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Vårt samhälle bygger på alla människors lika värde - därför går vi i Prideparaden

Kampen för HBTQ-personers rättigheter har med stor framgång drivits av socialdemokratin jämte andra progressiva krafter under lång tid. Vi är ständigt beredda att öka friheten och rättigheten för alla att delta på lika villkor i det demokratiska samhället. Men ännu återstår arbete.

Vi står inte bredvid och ser på hur mörka krafter försöker ta makt i vårt gemensamma samhälle.

Två gånger på mindre än en månad har regnbågstrappan i Falun attackerats och förstörts. Båda gångerna har nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen tagit på sig ansvaret. Samma organisation som under Almedalsveckan brände Prideflaggor och fanor för Socialdemokraterna och fackförbundet Byggnads. Samma organisation som brände Skurups socialdemokratiska kommunalråds bil, precis utanför bostadshuset där hela familjen låg och sov, och sprejade sin logga på huset. Samma organisation som söker och beviljas demonstrationstillstånd runtom i landet och inte minst här i Dalarna.

LÄS OCKSÅ: Kommunal: Pride är en facklig fråga och en fråga om mänskliga rättigheter

Nazisterna uppmuntrar och utför attacker mot enskilda människor, HBTQ-rörelsens och arbetarrörelsens organisationer och symboler för frihet och jämlikhet. Det kommer vi aldrig att acceptera.

Arbetarrörelsen gör inte anspråk på att vara intresseorganisation i HBTQ-frågor, den platsen finns det flera andra som tar på ett bättre sätt. Vad vi erbjuder människor är makt, att vara med och bestämma om samhällets utveckling. På jobbet såväl som i sjukvården, skolan och omsorgen.

Vi står inte bredvid och ser på hur mörka krafter försöker ta makt i vårt gemensamma samhälle. Vi kliver in i de beslutande rummen med våra hundratusentals medlemmar och kämpar varje dag för att förbättra vardagen för alla.

När mörkret växer ska vi samlas i politiskt och fackligt engagemang. Välkommen som medlem.

Roza Güclü Hedin, ordförande Socialdemokraterna Falun

Sören Juvas, förbundsordförande HBT-Socialdemokrater

Malin Ragnegård, ordförande Kommunal Bergslagen

Kim Söderström, ordförande Byggnads Gävle Dala

Gunnar Barke, ordförande landstingsstyrelsen

Berfin Altun, ordförande SSU Dalarna

Monica Enarsson, ordförande S-kvinnor Dalarna

Sofie Eriksson, ledamot SSU:s förbundsstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel