Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetet för demokrati behöver föras ut mer

– Det är inte bara Falun som säger sig vara demokratikommun med stort D. Men frågan är hur mycket energi som finns i det arbetet, sa Thomas Sedelius, statsvetare vid Högskolan Dalarna.

Annons

Han gav en övergripande syn på demokratin i Falun, Sverige och världen då demokrativeckan invigdes.
En fråga han ställer är hur arbetet för ökad demokrati förs ut i kommunens verksamhet och inte stannar vid enstaka event som demokrativeckan.
Sverige har högt valdeltagande internationellt sett.

– Men Sverige har utmaningar och problem att hantera. Till exempel utanförskap, marginalisering och lågt valdeltagande i vissa grupper, vissa bostadsområden i våra städer.
Hur samhällsengagemang ska kanaliseras in i politiken och hur nya deltagarformer kan skapas och påverka de etablerade strukturerna är knäckfrågor. Hur partierna ska möta en ny typ av medborgare på 2000-talet.
– Man kan skapa ekonomisk utveckling utan demokrati, det visar exemplet Kina. Men vad demokratin har som inte andra samhällssystem har är värnande om grundläggande mänskliga rättigheter.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se