Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetet för demokrati behöver föras ut mer

– Det är inte bara Falun som säger sig vara demokratikommun med stort D. Men frågan är hur mycket energi som finns i det arbetet, sa Thomas Sedelius, statsvetare vid Högskolan Dalarna.

Han gav en övergripande syn på demokratin i Falun, Sverige och världen då demokrativeckan invigdes.
En fråga han ställer är hur arbetet för ökad demokrati förs ut i kommunens verksamhet och inte stannar vid enstaka event som demokrativeckan.
Sverige har högt valdeltagande internationellt sett.

– Men Sverige har utmaningar och problem att hantera. Till exempel utanförskap, marginalisering och lågt valdeltagande i vissa grupper, vissa bostadsområden i våra städer.
Hur samhällsengagemang ska kanaliseras in i politiken och hur nya deltagarformer kan skapas och påverka de etablerade strukturerna är knäckfrågor. Hur partierna ska möta en ny typ av medborgare på 2000-talet.
– Man kan skapa ekonomisk utveckling utan demokrati, det visar exemplet Kina. Men vad demokratin har som inte andra samhällssystem har är värnande om grundläggande mänskliga rättigheter.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se