Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen där du är anonym

En anonym arbetsförmedling har startats i Borlänge. De sökande är anonyma tills deras kompetens fört dem till en anställningsintervju. Ålder, kön och namn ska inte stå i vägen längre.

Ibland är det enklare än man kan föreställa sig. Två barndomsvänner Taieb Khessib från Sifferbo och Alexander Arfs från Djurmo sitter i en bil på väg från Uppsala till Borlänge. Alexander är en skicklig programmerare och de småpratar om att de borde göra en häftig hemsida av något slag. Men de kan inte göra som Facebook, det är ju redan gjort.

Plötsligt kommer de på det. De ska göra en anonym arbetsförmedling. En arbetsförmedling på nätet där vare sig namn, ålder eller andra uppgifter utom kompetensen framgår.
Först när arbetsgivaren kallar den sökande till intervju blir personen någonting annat än en registrerad siffra.
På så sätt ska både arbetsgivare och arbetstagare kunna ta sig förbi den mentala diskrimineringsspärren. Ingen ansökan ska sorteras bort på grund av ålder, kön eller etnicitet.
– Ofta sorterar man ut någon som man tycker är för gammal, för ung eller heter något konstigt. Vi vill ge alla en chans, förklarar Taieb.

Det är fredag i Alexanders lägenhet på Bullermyren i Borlänge. De två unga männen sitter med den splitternya hemsidan framför sig. Överraskande nog heter den något så enkelt som jobbkompetens.se.
– Vi blev själva överraskade att den domänen var ledig, säger Alexander.

Taieb visar hur det går till. Han klickar upp en platsannons. Han klickar på sök jobbet-länken och på ett ögonblick plingar det till i hans mobil, som i det här exemplet är arbetsgivarens mobil. Det som arbetsgivaren nu kan se är uppgifter om den sökandes kompetens.
– Nu kan arbetsgivaren kalla till intervju genom att skriva tid och plats och om den sökande till exempel ska ta med CV. Och det enda som syns är den sökandes siffer-ID.

Jobbkompetens.se finns på nätet sedan i onsdags och nu jobbar Taieb och Alexander för fullt med att uppmärksamma företag om dess existens. De tror båda att det kommer att vara intressant för många. Företagen bör vara intresserade av kompetens som de ofta riskerar att missa.
– Grundvisionen är kompetens framför allt. De företag som registrerar sig hos oss får ett certifikat. ”Vid rekrytering sker ingen diskriminering”. Det här är ett sätt för företag att få in ett nytänkande. De kommer i kontakt med kompetens som de kanske hade sorterat ut annars.
Taieb och Alexander har sin bas i Borlänge, men tanken är att jobbkompetens.se ska sprida sig över hela landet.

John Leander
john.leander@daladem.se