Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen: Minskning av arbetslösheten i länet under 2018

Arbetslösheten i Dalarnas län kommer att stanna vid 7,0 procent under 2018.
Det uppger Arbetsförmedlingen i en prognos för arbetsmarknaden i Dalarna.
Tillväxten fortsätter att vara god och framtidstron uppges positiv.

I ett pressmeddelande skriver Arbetsförmedlingen:

"I flera yrken finns inga arbetslösa personer att matcha mot de lediga jobben. Tröskeln till dagens och framtidens arbetsmarknad är utbildning."

Man kan se fram mot något eller några år av tillväxt – trots en konjunktur som betecknas som övermogen.

I Dalarnas län kommer alltså sysselsättningen att öka under 2018. Arbetslösheten stannar, enligt prognosen. på omkring 7,0 procent.

"En fortsatt stor efterfrågan på arbetskraft håller arbetslösheten på samma nivå som idag, trots ett fortsatt inflöde av nyanlända i etableringen", säger arbetsmarknadsanalytiker Jan Sundqvist.

Utbildning är den enda vägen för att motverka långa tider utan arbete

Länet har en reserv av arbetskraft, i första hand bland utrikes födda och nyanlända:

"Det är av största vikt att etableringen av utrikes födda och matchning fungerar effektivt. För att lösa problemen krävs samarbete mellan alla aktörer i samhället", säger arbetsförmedlingschef Maria Andersson.

"Tröskeln för att komma in på dagens och framtidens arbetsmarknad är gymnasieutbildning, helst med yrkesinriktning. Det är nästan självskrivet att utbildning är den enda vägen för att motverka långa tider utan arbete. Det är ett långsiktigt arbete, men det är nödvändigt", fortsätter Maria Andersson.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här