Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsgrupp tittar också på Granholms förslag

Om två veckor sätter en kompetensgrupp bestående av tjänstemän igång arbetet med att i detalj arbeta fram nya Gagnefsgården. Arbetet kommer att ta upp till sex månader. Sektionschef Aina Gustavsson lovar att gruppen kommer att beakta Lars-Erik Granholms förslag.

Debatten om Gagnefsgården vara eller icke vara har de senaste veckorna rasat i och utanför tidningssidorna. Under onsdagen hölls ett öppet möte i Stuggu i Gagnef. Dit kom ett 40-tal personer för att ställa frågor till ett tiotal tjänstemän och en handfull politiker.

Kommunens representanter berättade hur arbetet skulle fortlöpa framöver. En kompetensgrupp har satts ihop och när de har presenterat ett förslag ska den politiska styrgruppen titta på det. Personal från Gagnefsgården fanns på plats för att beskriva hur det ser ut idag på Gagnefsgården.
Volymskisserna presenterades inte. Lars-Erik Granholm presenterade sitt förslag efter att Bo Jönebratt bjudit upp honom. Gunnel Gyllander försvarar beslutet att inte presentera volymskisserna.
– Det är fel att ställa ritningar mot varandra, för vem kan avgöra vilket som är bäst? Det kan inte du göra, det kan inte allmänheten göra. Det är de som ska jobba där i verksamheten, de ska säga var förråd och liknande ska vara, säger Gunnel Gyllander.

Kompetensgruppen består av nyckelpersoner som chefer och personal i äldreomsorgen, däribland flera undersköterskor. De börjar den 22 mars och kommer att titta på vilka behov verksamheten har för att få till den bästa vården och bästa arbetsmiljön.
– Vi ska titta på Granholms förslag och på vårt eget förslag. Vi får se om Granholm har med delar vi behöver och sedan se vad som förenar och skiljer de här två förslagen åt, säger Aina Gustavsson.

Det ska utmynna i det bästa förslaget för både ekonomi och kvalitet.
Utgångspunkten är att det ska byggas demensplatser och gruppen ska inte utreda något utöver det. Kompetensgruppen kommer att titta på den nya byggnaden ur alla vinklar.
– Det har blivit fel i att folk har trott att man har ett färdigt förslag men det är nu arbetet börjar med att ta fram den, säger Aina Gustavsson.

En del av debatten har handlat om Rosengården. Motståndarna till nya Gagnefsgården har pekat på att det i volymskissen framgår att Rosengården ska minskas betydligt i yta. Aina Gustavsson berättar att personalen ska ange vad de behöver för utrymmen.
– Det kommer bli ett nytt modernt Rosengården, ingen förändring där, med dag- och nattverksamhet och möjlighet till övernattning., säger Aina Gustavsson.
Att demensplatserna samlas i Gagnefsgården är en del av den renodling av vården som inriktningsbeslutet syftar till.
– Jag har alltid varit mån om äldreomsorgen och kommer att vara det så länge jag är anställd i den här kommunen. Men vi måste få arbetsro, säger Aina Gustavsson.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se

Åldrande befolkning

• Gagnefs kommun har beställt en befolkningsprognos. Den visar att perioden 2012 till 2022 så ökar den del av kommunens befolkning som är över 65.
• År 2012 var 1 650 kommuninvånare mellan 65 och 79 år gamla och 548 invånare var mellan 80 och 100 år gamla.
• År 2022 kommer 1 917 invånare vara mellan 65 och 79 år gamla och 636 invånare vara mellan 80 och 100 år gamla.

Källa: Statisticon AB