Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsledare bundna och hotade

Ett stort polispådrag och räddningstjänst ryckte under tisdagsförmiddagen ut till Särna för att befria sex personer som hotats, misshandlats och låsts in av bärplockarna i lägret. Två av de inlåsta var dessutom bundna. Ingen kunde dock identifieras och gripas trots långa och omfattande förhör med inblandade.

Som mest var 15 poliser på plats.
- Vi kommer att ha minst en patrull på plats i natt så det inte händer något allvarligt, säger Sten Sabel vid dalapolisen
Sedan en tid tillbaka befinner sig närmare 300 vietnameser på SI-gården i Särna. Under tisdagsförmiddagen fick polisen uppgifter om att bärplockarna, försedda med diverse tillhyggen, stängt in sin arbetsledning.


Bundna och instängda

- Polisen möttes av ett 70-tal personer utanför SI-gården, där fem personer hade stängts in i ett utrymme genom att dörren blockerats av möbler och käppar. En av de instängda hade bundits till händerna. Polis på plats har inte kunna bekräfta uppgifterna om tillhyggen, berättar Hans-Åke Hedin vid Dalapolisen.
Polis och räddningstjänst befriade de instängda. De förhördes under tisdagseftermiddagen och berättade bland annat att de utsatts för hot och misshandel innan de låstes in.
Vietnameserna är i Sverige för att plocka bär, men det har varit problem och upprorisk stämning i bärplockarlägret.


Inga pengar

Bären har inte varit mogna och funnits i den mängd som vietnameserna förbundit sig att plocka och därmed har bärplockarna inte haft tillräckligt med pengar.
De har också gått ut i media och berättat att de är hungriga och att de är missnöjda med sin arbetsgivare.
- Vi har varit i kontakt med migrationsverket och vi har sökt kontakt med de olika aktörerna, men de verkar inte vara så intresserade av att prata med oss, säger Sten Sabel.
Polisen har besökt bärplockarlägret flera gånger tidigare, både för att lugna ner stämningen och för att kontrollera papper.


Papper i ordning

Enligt Hans-Åke Hedin är papperen i sin ordning - vietnameserna har uppehållstillstånd som gäller en bit in i oktober.
De ska plocka bär för ett svenskt bärföretag som i sin tur rekryterat plockarna via ett vietnamesiskt bemanningsföretag. Vad som händer nu är ännu oklart.
Polisen har inlett en förundersökning med syftet att åtala gärningsmännen.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG