Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslinjen gäller för Joonas Rönnberg

Joonas Rönnberg är (nästan) alltid på jobbet och lördagens segermatch mot Luleå var backens 130:e i rad i Leksandströjan. Senast han inte var ombytt var i omgång 19 i allsvenskan 2011-2012.
– Det stämmer, Broc Little (då i Västerås) sköt ett slagskott som träffade min fot så jag fick fyra stygn där. Jag var borta två matcher, säger backjätten.

Joonas Rönnberg är en spelare som sällan får de stora rubrikerna. Han har på pappret ett  oglamouröst jobb, renhållningsarbetare framför eget mål. När det drar ihop sig till power play och andra offensiva äventyr, då sitter Rönnberg oftast i båset. Till exempel i Luleåmatchen när backkollegan Patrik Hersley dundrade in sitt 15 mål för säsongen i just power play.
– Det spelar ingen roll för mig om jag gör mål eller inte. Jag försöker spela så bra som möjligt varje match, det är inte mitt jobb att vara offensiv och "göra pinnar". Jag tar hand om min grej i defensiven och i boxen och jag är nöjd med det, säger han.

Och han gör det match efter match. Luleåmatchen var alltså hans 130:e i rad han var ombytt, den längsta sviten i den här säsongens Leksandslag. Han har bara missat två matcher sedan han kom till klubben, omgång 18 och 19 i allsvenskan 2011-2012.

Hur kommer det sig att du nästan aldrig är skadad eller sjuk?
– Ingen aning vad det beror på, jag kanske stretchar mycket, tar hand om kroppen och vilar ordentligt.

Fast du spelar ju tufft och då borde skaderisken vara större?
– Ja, kanske, jag vet inte riktigt. Jag har jobbat många år för att bygga upp kroppen med mycket träning.

Undertecknad trodde inför säsongen att Rönnberg skulle får svårt i SHL men han har bevisat motsatsen. Under debutsäsongen var han av och till sjunde back och inte riktigt ordinarie men nu känns hans plats gjuten. När det drar ihop sig till spel i numerärt underläge eller när matcher ska stängas har han växt ut till en lagets viktigaste spelare.
– Känns bra att höra det. Jag vet vad jag ska göra där ute och det är lättare att spela mitt spel i SHL än i allsvenskan. Det är mer organiserat här och alla vet vad vi måste göra.

Är rollerna tydligare i SHL än i allsvenskan?
– Ja. Och jag känner att coacherna och Tommy Salo (sportchefen) litar på mig och de vet vad de får varje match. I och med straffsegern mot Luleå återtog Leksand tredjeplatsen i tabellen, laget har tagit 41 poäng 25 matcher. Klart bättre än vad de flesta utomstående siade om på förhand. Bara vid två tillfällen under säsongen har Leksand två matcher i rad utan att ta poäng (omgångarna 8-9 samt 15-16).
– Vi pratade före säsongen om det är viktigt att studsa tillbaka från varje förlust, det pratade vi om även förra säsongen.

Ni har fått mycket beröm för ert försvarsspel, inte minst det täta spelet framför eget mål?
– Det du säger är det vi ska göra. Vi har också två riktigt bra målvakter som tar de flesta skotten och alla spelare täcker skott. Vi vet att vi inte kan göra fem-sex mål varje match men kan vi hindra motståndarna från att göra mer än två-tre mål har vi chansen att vinna matcherna.

Vad tror du, blir det 130 matcher till i rad?
– Jag vet inte, kanske blir det så, jag hoppas det, säger Joonas Rönnberg och skrattar.
Lars Ingvar Eriksson

Första perioden: 1–0 (17.30) Patrik Hersley (Mikael Johansson) spel fem mot fyra.Andra perioden: 2–0 (3.08) Jacob Blomqvist (Mikael Johansson, Kevin Kapstad), 2–1 (11.23) Cam Abbott (Lucas Wallmark), 2–2 (19.32) Lucas Wallmark (Linus Klasen, Dean Kukan).Avgörande str: Matthew FornataroSkott: 26–33 (11–5, 5–15, 6–11, 3–2, 1–0).Utv, Leksand: 5×2. Luleå: 8×2, 1×10.Domare: Thomas Andersson, Gävle, och Sören Persson, Lidköping.Publik: 7 650.Leksand: Oscar Alsenfelt (Joel Gistedt) – Johan Svedberg, Patrik Hersley, Mikael Johansson, Johan Ryno, Jacob Blomqvist – Matt Lashoff, Tom Linder, Fabian Brunnström, Fredrik Händemark, Jens Jakobs – Kevin Kapstad, Joonas Rönnberg, Jens Bergenström, Pär Edblom, Matt Fornataro – Jon Knuts, Ryan Russel, Jacob de la Rose – Mattias Nilsson, Martin Grönberg.