Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljöregler ökar kraven på fastighetsägare

När grannkommunen Smedjebackens slamtömmare lånas in duggar rapporterna om bristfälliga avloppsanläggningar tätt.
Under den senaste månaden har miljö- och byggkontoret fått in sex nya fall gällande anläggningar som inte fungerar.

– Vi är väldigt nöjda med den här slamtömmaren, som jag själv berömt flera gånger. Det här sparar massor med jobb för vår del, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Charlotte Olsson.

I skuggan av detta skulle förstås kommunens ordinarie entreprenör kunna hamna i dålig dager. Men skillnaden i slamtömmarnas arbetsmetoder handlar snarare om vilka tjänster de åtagit sig i samband med kommunernas respektive upphandlingar.
– Jag har haft önskemål om att även vi borde handla upp den här tjänsten, men jag har inte lyckats få igenom det, fortsätter Charlotte Olsson.
När det gäller de sex senaste fallen handlar det om stopp i infiltrationsbäddar och om avloppsbrunnar som flödar över. Anläggningarna är dessutom ”nya” i meningen att dessa ännu inte betats av i den sedan lång tid pågående inventeringen av enskilda anläggningar.
– Jag kommer först och främst att skicka ut ett brev till fastighetsägarna och därefter boka in ett besök.

Parallellt med kartläggningen av de enskilda avloppen, som pågått i decennier, pågår ett annat lika omfattande projekt.
I det senare fallet handlar det om de nya arbetsmiljöregler för slamtömmarna som infördes redan 2011, men som av olika anledningar inte nått ut i alla delar av landet.
– Det är frågan om nya rutiner som exempelvis går ut på att slamtömmaren maximalt ska behöva dra ut tio meter slang från bilen till brunnen, säger Charlotte Olsson.
Bland de nya kraven ingår även att slamtömningsbilen inte ska behöva backas in på en tomt. Det ska alltså finnas tillräckliga med svängrum för att vända fordonet.
– Det kommer dock inte att skickas ut några förelägganden om det här, utan det är frågan om en mjukstart.

Miljömyndigheten samarbetar med renhållningsavdelningen, där en person i praktiken jobbar heltid med att introducera de nya reglerna ute i kommunen.
– By efter by betas av. I mitten av september kommer vi exempelvis att besöka Gravendal, som är ett av de områden där de enskilda avloppen redan är inventerade.

Harri Sternljung/DT