Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arenan – navet för ungdomen i Falun

På Kulturhuset Arenan händer det ständigt saker. UF företaget Live förbereder en House-night den 18 januari och Märta Dahl.berg planerar ett dans-event den 1 februari.

– Ungdomarna är kreativa, konstaterar ungdomscoachen Per Staffas.

Arenan sjuder av verksamhet då DD gör ett stopp och kollar läget. In kommer Alexandra Björk som har skapande i ABF:s regi i en lokal i Arenan.
– Det är perfekta lokaler. Jag har skapande med T-shirt-tryck, drejning etcetera, två dagar i veckan. Dessutom är jag inblandad i en del andra projekt här också, som en funky fashion show vi ska ha i vår, berättar Alexandra Björk.

UF-företaget Live tog kontakt med Arenan och Per Staffas då de utarbetat sin affärsplan i företaget.
– Det går ut på att anordna event för de som är under 18 år, berättar Oliver Wirhed, Erik Nordell, Gunnar Broberg och Tomas Hammarlund som tillsammans med Olof Berggren driver företaget.
– Vårt första event är fredagen den 18 januari, en house-night där DJ-duon Kardex med Adam Östberg och Emil Bergvik kommer varva upp publiken rejält, berättar Gunnar Broberg.

Förband är Jenz WÉ (Jenz Wallén).
– House är hett just nu, många lyssnar på det, berättar killarna som går Naturvetenskaplig inriktning på Haraldsbogymnasiet.
Till sin hjälp tar de Arenans ungdomsgrupp, Panorama, vars ungdomar ställer upp med ljussättning.
Gruppen Panorama består av ett 20-tal ungdomar som träffas varje tisdag och planerar inför helgen. Ibland står de i kiosken eller garderoben också.
– Jag har varit med längst i Panorama, i sex år, berättar Heather Wallace.
Engagemanget i Panorama har lett till att Heather fått andra störjobb åt scenföretag.

– Det är många ungdomar som börjat i ungdomsgruppen här på Arenan och sedan jobbat vidare med liknande avlönade arbeten, påpekar Heather och får medhåll av Per Staffas.

Vårens program håller på att spikas just nu. Tanken är att ha en konsert i månaden. Per Staffas åker till Uppsala för att se vad ”Sweden live” har att erbjuda under våren.
– När vi kommer hem från Uppsala har vi med oss olika förslag och där får Panorama komma in och ta beslut på vad vi ska ha på Arenan i vår, berättar han.

Arenan har haft verksamhet i åtta år och ligger under Kulturförvaltningen. De får inga verksamhetspengar, men kan hyra ut lokaler ibland, vilket ger viss inkomst.
Många av de kända banden på Arenan spelar för entréavgiften.
– Vi har haft tur att få hit dem ändå. Det går in 350 personer och entréavgiften brukar ligga på runt 100 kronor. Dyrast var nog Opeth som tog 395 kronor, berättar Per Staffas.

Tanken nu är att minska antalet konserter från en i veckan till en i månaden för att få lyfta mer av de andra verksamheterna.
Ett exempel är Märta Dahlbergs dansjam som sker den 1 februari.
– Då är det fri streetdans till DJ:n Kad samt bandet Flip Mode. Vi avslutar kvällen med en danstävling, berättar Märta Dahlberg.
– Arenan är bra, snäll personal, bra lokaler, utrustning och det är gratis, tillägger Märta Dahlberg.


”Arenan har snäll personal, bra lokaler & utrustning och det är gratis.”
Bengt
Pettersson
bengt.pettersson
@daladem.se