Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets höjdpunkt för rallyentusiaster

Årets stora rallyfest, Svenska rallyt, är i full gång och en sträcka som årligen brukar locka många åskådare är den söder om Fredriksberg, mellan Gravendal och Hedtjärn.
– Det här är skitkul, sa familjen Levin som har gjort det till tradition att årligen träffas vid den här sträckan.

Annons

Fredriksbergsträckan kördes två gånger under lördagen och det är en sträcka som genom åren har lockat stora åskådarmassor.

Förutsättningarna i dag var i det närmaste perfekta, strålande solsken, lätt vind och nollgradigt. Lägg därtill en sträcka med ett riktigt vinterunderlag, is i botten och snö ovanpå det.

Ändå var det inte lika många rallyentusiaster som den här gången hade sökt sig skogarna söder om Fredriksberg. Men det var tillräckligt många för en folklig och gemytlig inramning.

Trion Claes Pira, Urban Ohrlin och Magnus Carlsson hade redan klockan fyra morgonen åkt i från Gävle för att kunna se när sträckan kördes första gången på lördagen.

– Vi tycker om bilar i alla dess former, motorcyklar och skotrar, så det här med rally är riktigt roligt, sa Magnus Carlsson.

I väntan mellan den första och andra rundan passade de på att få i sig lite mat och det var wokat som gällde.

En dalakvartett som var på ett synnerligen gott humör var Marie, Helene, Lars och Ninni, alla med efternamnet Levin.

– Det här är skitkul, konstaterade kvartetten.

Familjen är utspridd i länet; Dala Järna, Fredriksberg, Rättvik och Borlänge och i stort sett så länge sträckan har ingått i Svenska rallyt har de årligen träffats här vid Hedtjärn.

På frågan om vem som vinner rallyt var de tämligen överens.

– Sebastien Ogier.

Det flesta som tog sig till sträckan gjorde det med bil, men ett antal valde att köra snöskoter. Som Leif Jansson och hans kamrater som hade åkte från Nordmark, som ligger mellan Filipstad och Hagfors.

– Skoterleder och kartor är vad som gäller för att ta sig fram, fastslog Jansson.

För fem år sedan, just vid den här sträckan och av en ren slump, träffades Lars Selin, Anders Knutsson, Ove Sjödin, Urban Norlin och Mikael Knutsson och blev vänner.

Och utan att över huvud taget ha planerat något så har de sedan dess varje år strålat samman vid Hedtjärn. I år blev sammanträffande något annorlunda.

– Det visade sig att vi alla hade bokat logi i Hällfors herrgård och vi stötte ihop med varandra där.

Ove hade som vanligt med sig sin hemmagjorda kamin som han gräddade våfflor på och grillade korv.

För unge William Sjöblom från Järbo var det premiär vid Hedtjärn och han var entusiastisk.

– Det är fränt. Det går fort och det är trevligt med allt folk här.