Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Nyföretagare ska anställa fler

Årets Nyföretagare i Avesta heter Penikandjomon Kone. Han startade sin VVS-firma i fjol sommar och har idag två anställda. En tredje kan få jobb vilken dag som helst.

Annons

– Att få den här utmärkelsen betyder jättemycket för mig, säger Penikandjomon Kone. Den visar också andra invandrare, att det är möjligt att starta en egen verksamhet och företag här i Sverige.

Utmärkelsen Årets Nyföretagare delades i år ut på Starta-Eget-Dagen som arrangerades av Nyföretagarcentrum, med samarbetspartners i Avesta Galleria. Penikandjomon Kone lyfter Nyföretagarcentrum.

– Solveig Ericsson gav mig självförtroende. När jag presenterade min idé och hon trodde på mig, var det jättestort för mig. Jag fick en mentor i Hasse Pettersson som jag kan fråga om råd när som helst. Det är mycket värt.

Penikandjomon Kone kom till Sverige 2004 från Elfenbenskusten för att studera miljö på Chalmers i Göteborg. Sedan skulle han återvända hem till Elfenbenskusten.

– Men så träffade jag en tjej från Avesta. Jag följde med henne hit 2008. För att komma in i samhället började jag utbilda mig till VVS-montör.

Kone – som han kallas av de flesta – fick jobb och arbete med VVS i Garpenbergsgruvan. När arbetsgivaren fick för lite jobb och ville avveckla, tog Penikandjomon Kone över företaget.

– Jag köpte hans bilar och lager och fick överta avtalet i gruvan.

Idag har Kone hur mycket jobb som helst. Företaget har två anställda och en till på gång.

Hans framtidsplaner är att montera solfångare i Afrika, i augusti åker han för att undersöka marknaden.

Annons