Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Årets Stackare” till Transportstyrelsen

Transportstyrelsen är ”Årets Stackare”. Det anser RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.
Kritiken gäller svårigheter att få handikapptillstånd för parkering centralt.

Medlemmarna har röstat fram Transportstyrelsen till ”Årets Stackare som gör livet onödigt krångligt för familjer som har barn med rörelsehinder”. Motiveringen lyder: ”För att Transportstyrelsen nekar barn med omfattande rörelsehinder att få handikapparkeringstillstånd med hänvisning till att de ska vänta själva på trottoaren medan föraren parkerar bilen. Det tycker vi är puckat!”

Tillstånd indragna

Agneta Mbuyamba är förbundsordförande. Hon berättar om familjer som fått sina tillstånd indragna, trots läkarintyg om barnens funktionshinder. Det skapar ytterligare problem att klara vardagen, betonar hon.
- Många föräldrar berättar om kampen med allting runt barnen. Det är inte själva funktionshindret som är svårigheten. I stället borde väl myndigheterna tänka: Hur ska vi göra för att underlätta för den här familjen.

Till Borlänge

Representanter från RBU planerar nu att åka till Borlänge och Transportstyrelsens huvudkontor för att överlämna utmärkelsen.
Anders Lundblad, presschef på Transportstyrelsen, svarar att reglerna för handkapptillstånd är oförändrade sedan 1998.
- Men det kan hända att kommunerna har börjat tillämpa dem striktare.
Då kanske reglerna kanske behöver ändras om de skapar problem för barn och familjer som istället är i behov av uppbackning?
- Ja, så kan det vara. Vi ska diskutera det.
KARIN SUNDIN