Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arkitekturupproret skapar debatt kring byggandet av fula hus

Allt fler har tröttnat på att större byggnader oftast byggs i samma stil.
I samband med att Borlänge Modern (BOMO) firade ett år bjöd man in till en öppen och spännande paneldebatt på temat "Hur vill vi bo-egentligen?
Att frågan engagerar fler och fler människor råder det ingen tvekan om.

- Vi måste börja bygga hus som folk tycker om och värna om vårt kulturarv, menade Martin Landhage från iniativet Arkitekturupproret.

Arkitekturupproret är en folkrörelse som började som en facebooksgrupp för tre år sedan. I dag har man registrerat en förening och har över 21 000 följare i huvudgruppen. Föreningen och facebooksgruppens syfte är att verka för en vackrare nybyggnation i Sverige och samtidigt värna om vårt kulturarv.

- Redan under 1990-talet började jag att engagera mig och på egen hand nysta i hur det gick till när man rev husen i Gamla Klara. Det visade sig vara mycket fult spel bakom, tillägger Martin Landhage.

Hans intresse för ariktektur, spelet kring rivningen av gamla kulturbyggnader och att byggandet av nya fyrkantiga huskroppar får fortsätta är ett engagemang som upptar mycket av hans tid rent privat. När Arktiketurupproret startades föll det sig naturligt att han engagerade sig för att stötta gruppens ambition att förmå politiker och byggbolag att våga tänka utanför lådan och börja bygga vackert och inspirerande igen.

- Vi måste få till en förändring och vi vet att många människor mår dåligt, säger han.

Han bor i Stockholm och för tio år sedan köpte han ett sommarnöje med ett gammalt och förfallet hus i en by i Säters kommun. Till sommaren räknar han med att utsidan ska vara klar.

Förutom Martin Landhage bestod samtalspanelen av Lars Jönses (byggnadsantikvarie vid Dalarnas museum), Sandra Lindroth (ByggDialog Dalarna och Helena Tallius Myhman (statsarkitekt Gävle) . Moderator för samtalet var Ann-Louise Rönestål Ek.