Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arktis omringat av sina fiender

Den fängslade Pussy Riotmedlemmen Nadezjda Tolokonnikova hann knappt avbryta sin åtta dagar långa hungerstrejk i Ryssland förrän de ryska myndigheterna slår till med ett nytt chockerande infall.

Den här gången gäller det miljöorganisationen Greenpeace och de aktivister som nyligen försökte borda den statliga olje- och gasjätten Gazproms oljeplattform i Norra Ishavet för att stoppa planerna på exploatering av regionens olje- och gasresurser. Aktivisterna greps och nu åtalas fem av dem för – sjöröveri. En av dem är svensk och bosatt i Kista. Åtalet kan ge femton års fängelse vid fällande dom.

Det är knappt man tror det är sant. Det är som att be om omvärldens berättigade ilska och även, underligt nog, satiriska skratt: Den auktoritära ryska regimen visar sin inskränkthet och dumhet inför resten av världen.

Arktis är omringat av länder och stormakter som vill göra det illa. Så skulle man enkelt kunna uttrycka det. I synnerhet stormakter som Ryssland och USA har inget intresse av att på allvar skydda det känsliga Arktis – och Sverige har i det Arktiska rådet inte sagt emot.
De länder som sitter i Arktiska rådet – och som fram till nyligen leddes av Sveriges Carl Bildt – har inte visat något intresse för att begränsa miljöhoten mot Arktis. Så sent som i våras hölls ett stort möte i det Arktiska rådet, i Kiruna.
Det som hägrar i denna smältande zon av planeten är olja och kanske mineraler och stora ekonomiska intressen står på spel. Det ryska Gazproms är ett jätteföretag, som svarar för en stor del av rysk BNP. Miljöorganisationer har länge kämpat för ett stopp för exploatering av Arktis. Ett stort oljeutsläpp där skulle få katastrofala följder eftersom oljan inte kan brytas ner i den biologiska miljön.

Det var bara några dagar sedan som FN:s klimatpanel presenterade sin femte rapport. Under ett par dagar stod klimat och miljö i centrum. Nu är det business as usual igen.
Greenpeaceaktivisterna är i mina och kanske de flesta människors ögon hjältar och ingenting annat. Civil olydnad och fredliga aktioner mot de krafter som hotar planeten har sin givna plats i ett demokratiskt samhälle. Men Ryssland är inte särskilt demokratiskt. Att en domstol åtalar aktivisterna för sjöröveri säger egentligen allt om hur illa ställt det är.

Arktis är omringat av sina fiender. Vem talar för isen? Havet? Isbjörnarna? I alla fall inte Putin och hans domstolar.
Rysk kustbevakning bordar Greenpeace-aktivisternas fartyg Arctic Sunrise i Norra Ishavet. Bilden tagen med mobilkamera.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se